Keskkonnakomisjon koguneb erakorraliselt jahiseaduse muutmist arutama

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu hoone.
Riigikogu hoone. Foto: Erik Prozes

Riigikogu keskkonnakomisjon arutab täna erakorraliselt jahiseaduse muutmist ja sigade Aafrika katku leviku tõkestamisega seonduvaid küsimusi.

Komisjoni esimehe Rainer Vakra sõnul koguneb keskkonnakomisjon erakorraliselt, et saada hetkeolukorras ülevaade sigade Aafrika katku leviku ja selle tõkestamise kohta. Komisjoni istungil kuulatakse ära erinevate poolte seisukohad, mida tuleks praeguses olukorras ette võtta.

Samuti tuleb komisjoni istungil arutelule jahiseaduse muutmise seaduse eelnõu (77 SE), mille eesmärk on tõhusam jahipidamine vähendamaks kiiresti metssigade arvukust.

«Selge on see, et metssigade arvukus tuleb viia minimaalseks, aga ka katku ajal peab jälgima jahipidamisel eetilisi ja moraalseid tõekspidamisi ega tohi teha järeleandmisi jahi turvalisuses,» ütles Vakra. 

Seaduseelnõu kohaselt lubatakse metssigu küttida seisva mootoriga maastikusõidukist ja muust mootorsõidukist, tehisvalgusallika abil ning lubatakse metssigu püüda püünisaedadega.

Analoogselt marutauditunnustega looma surmamisele lubatakse eelnõu kohaselt surmata jahiloata ka ilmsete seakatku tunnustega metssiga. Maaomanikule või tema määratud isikule oma kinnistul küttimiseks on jahipiirkonna kasutaja kohustatud lisaks väikeulukiloale andma tasuta ka metssea küttimiseks jahiloa.

Keskkonnakomisjoni tänasel erakorralisel istungil, mis algab Toompeal kell 11, vastavad komisjoni liikmete küsimustele keskkonnaminister Marko Pomerants ja ministeeriumi õigusosakonna juhataja Eda Pärtel.

Istungil osalevad Keskkonnaameti peadirektor Andres Onemar, põllumajandusministeeriumi toiduohutuse ning teaduse ja arenduse asekantsler Toomas Kevvai ja toiduohutuse osakonna juhataja Martin Minjajev.

Kutsutud on veel Eesti Jahimeeste Seltsi president Margus Puust ja tegevjuht Tõnis Korts ning veterinaar- ja toiduameti peadirektori asetäitja Olev Kalda, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja toiduvaldkonna juht Evi Randpere ja Eesti Linnade Liidu konsultant Irja Alakivi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles