Endist linnaisa kahtlustatakse toetuse eest eramu ehitamises

Nils Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegu on Aksel Kivi vähitiigid peaaegu triiki vett täis ning kusagil kivi all peaks end peitma ka üle 200 vähi.
Praegu on Aksel Kivi vähitiigid peaaegu triiki vett täis ning kusagil kivi all peaks end peitma ka üle 200 vähi. Foto: Sille Annuk

Lõuna ringkonnaprokuratuur algatas kriminaalasja endise Tartu abilinnapea ja ettevõtja Aksel Kivi firma suhtes, mis sai PRIA-lt toetuse vähkide haudemaja ehitamiseks, kuid selle asemele kerkis väidetavalt hoopis eramu.

Sel nädalal astus üle kümne aasta Reformierakonda kuulunud Kivi parteist välja, samuti tegi ta avalduse sihtasutuse Tartu Eluasemefond nõukogust lahkumiseks.

Tartu linnapea Urmas Kruuse tunnistas küll Kivi lahkumisavalduse esitamist, aga keeldus sel teemal igasugustest kommentaaridest.Kivi avalduste põhjusi pole aga vaja kaugelt otsida.

Tänavu aprillis jõudis lõpusirgele kohtuprotsess, mis andis õiguse 1,6 miljoni krooni suurust toetust tagasi nõudnud põllumajanduse registrite ja informatsiooni ametile (PRIA). Paraku jäi riik selles loos tühjade pihkudega, sest toetust taotlenud Kivi Forellipüügil polnud mingit vara.

Vara vallas asuv hoonetekompleks koos niinimetatud vähkide haudemajaga kuulus Aksel Kivile isiklikult, toetust taotles aga tema firma. Kivi Forellipüügi pankrotimenetlus rauges varade puudumise tõttu ja ettevõte likvideeriti.

Avaldus prokuratuuri

PRIA juristid ei jätnud asja aga sinnapaika, vaid pöördusid prokuratuuri poole, mis alustas nüüd kriminaalmenetlust soodustuskelmuse paragrahvi alusel, mis käsitleb pettuse teel riigieelarvest tasuta väljamaksete saamist või siis soodustuse mittesihipärast kasutamist.

Postimehele ei ole teada, kas kriminaalasi algatati Kivi pankrotistunud ettevõtte ja/või ka mehe enda suhtes. Prokuratuur keeldus eile igasugustest kommentaaridest.

Aksel Kivi tunnistas, et teda peeti ülekuulamiseks kinni. «Ühe öö ma seal arestikambris ikkagi olin,» lausus ta. «Mina ei julge küll enam kellelegi öelda, et hakake ettevõtjaks.»

Kivi kinnitusel on tema suhtes algatatud kriminaalmenetlus seotud kohtuvaidlusega PRIAga. «Eks seda peab nende käest küsima, erilist agarust näitas üles PRIA juriidilise osakonna töötaja Anne Lepik,» rääkis ta. «Seda kirge ja vaimustust tema silmis ei näinud ainult mina, vaid kõik, kes olid sellesse kohtuprotsessi kaasatud. Kivi Forellipüük lõpetas nii ehk naa pankrotiga, ja minu jaoks on uskumatu, mida tahetakse.»

Kivi lisas, et tema lahkumine Tartu Eluasemefondist on seotud kriminaalasjaga. «Need on korralikud organisatsioonid ja nii on eetiline teha.»

Postimehe andmetel ei ehitanud Kivi tünnikujulisse endisesse silohoidlasse ja selle kõrvalhoonesse mitte vähkide haudemaja, vaid rajas teisele korrusele vesiviljeluse toetuse meetme raames eluruumid. Ka tegi ta esimesele korrusele puhkeruume, köögi ja sauna. Tõsi küll, PRIA kontrolli ajal olid ühes ruumis asunud basseinikeses ka mõned vähid. Teadaolevalt elab Kivi ise sagedasti vähkide haudemajas.

Postimees tutvus aprillikuise ringkonnakohtu lahendiga, mis mõistis Kivi Forellipüügilt PRIA kasuks 1,6 miljonit krooni.

Inkubaator ja renn

Üht-teist Kivi siiski vähkide populatsiooni õitsengu heaks tegi – ta ostis inkubaatori ja rajas ka vähkide jaoks ühe basseini (kohus nimetab seda ka renniks – toim), küll aga ei soetanud muid vajalikke lisaseadmeid. Kivi väitis kohtus, et vähimari hukkus elektrikatkestuse tõttu.

Tema väitel oli basseinis 23 vähki, aga vaatlusel nägid PRIA kontrollid kuut vähki. «Kahe vähi väljatõstmisel veest ilmnes, et ühel oli laka all hele mari, teisel marja ei olnud,» seisab ringkonnakohtu otsuses. «Konsulteerides Eesti Maaülikooli ekspertidega, selgus, et elujõuline vähimari peab olema pruuni värvi, heledat värvi mari on hukkunud mari.»

Samas lubas Kivi oma äriplaanis realiseerida juba aasta varem ehk 2008. aastal 600 kilo ehk 18 000 vähki. «Haudemajas olnud emasvähkide arv ei olnud piisav tootmaks marja äriplaanis näidatud või sellele ligilähedase toodangu saamiseks, puudusid ka basseinid ja väljaehitatud veetorustik suuremas koguses suguvähkide pidamiseks,» leidis ringkonnakohus. Inkubaator seisis aga kasutuseta nurgas.

Niisiis leidiski kohus, et kasutuseta inkubaatorit ja vähkide hoidmise renni ei saa kuidagi pidada vesiviljelusega tegelemiseks. Lisaks kõigele eelnevale ei saanud PRIA ametnikud kahel korral Kivi haudemaja kontrollida, ehkki toetuse taotlejad võtavad endale kohustuse kontrollid ligi lasta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles