Läti päevaleht: Ossinovskil on tihedad sidemed mitmete mõjukate Läti poliitikutega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oleg Ossinovski
Oleg Ossinovski Foto: Liis Treimann / Postimees

Eesti ettevõtjal Oleg Ossinovskil, keda seostatakse endise Läti Raudtee juhi Ugis Magonise korruptsioonijuhtumiga, on tihedad sidemed erinevate mõjukate Läti poliitikutega, kirjutab Läti päevaleht Diena.

Ugis Magonis, kes viibib kahtlustatuna poole miljoni euro suuruse altkäemaksu vastuvõtmises vahi all, pole Lätis ainus mõjukas isik, kellega Ossinovskil tihedad sidemed on.

Diena andmetel kuulub Ossinovski suhtlusringkonda Lätis ka president Raimonds Vejonis, vasakpoolse partei Üksmeelekeskus juht Nils Usakovs ja tema abi Eriks Teilanis, samuti ka erakonna jurist Andrejs Elksnins. Veel on Ossinovskil tihedad sidemed erakonna Ühtsus liidri Solvita Aboltinaga ja liikme Dzintars Zakisega. «Praegu on veel lahtine küsimus, kas neid kontakte kasutatakse uurimise kergendamiseks, ja see, kas Ossinovskilt saadud 500 000 oli mõeldud Läti Raudtee juhile mitmemiljonilise hanke võitmiseks,» kirjutab Diena.

Riia ringkonnakohtu kohtunik Juris Stukans ütles, et Magonist ümbritsevad mõjukad inimesed, kes võivad sekkuda uurimisse ja seetõttu otsustas kohtunik 21. augustil hoida Magonist vahi all. Samal ajal pole Ossninovski puhul kasutatud ühtegi piirangut, kuigi Ossinovski kuulati kaks nädalat tagasi Tallinnas Läti korruptsioonivastase võitluse büroo (KNAB) poolt üle.

Diena kirjutas veel, et Ossinovski ajab äriasju otse ise ja on seetõttu Lätis tihe külaline. Ta kohtub tihti poliitikutega ja külastab Läti transpordiministeeriumit.

Mullu juulis, enne parlamendi valimisi, mis on ettevõtjate jaoks eriti oluline aeg, kuna erakonnad otsivad oma kampaaniate jaoks rahastusvõimalusi, kohtus Ossinovski toonase kaitseministri Raimonds Vejonisega. Vejonisega arutati võimalusi Eesti ärimeestele kuuluvale veduriremonditehasele Daugavas Lokomotivju Remonta Rupnica (DLRR) mitme miljoni euro suuruse tellimuse saamiseks.

Vejonis püüab nüüd Ossinovski-teemast distantseeruda ja on viimaste päevade jooksul saatnud välja mitmeid pressiteateid, et selgitada kohtumiste teemasid ja tagamaid. Ühtlasi on Vejonis väitnud, et ta ei mäleta, et Ossinovski oleks läbirääkimiste laua taga istunud.

Lehes on veel märgitud, et Ossinovski einestas talvel Riias linnapea ja Üksmeelekeskuse juhi Nils Usakovsiga ning on ühtlasi hoidnud sidet ka linnapea abi Teilansiga.

Pärast Magonise kinnipidamist on Ossinovski kohtunud ka Üksmeelekeskuse liikme Elksninsiga, kes väitis, et kohtus Eesti ettevõtjataga vaid selleks, et ta hoolib veduriremonditehase käekäigust ja inimestest, kes võivad pärast tehase sulgemist töö kaotada.

«Arvestades, et Ossinovski on segatud kriminaalasja, siis igasugust informatsiooni, mida annavad riigiametnikud Ossinovski kohta, võib tõlgendada avalike signaalide andmisena õiguskaitseorganitele, ja see ei ole õige,» ütles erakonna Ühtsus liider Solvita Aboltina, kui tal paluti selgitada kohtumisi Ossinovskiga. Diena andmetel kohtusid Ossinovski ja Aboltina privaatselt eelmisel suvel, vahetult enne valimisi ja enne seda, kui langetati poliitiline otsus Lätis reisirongiliiklust korraldava Pasazieru Vilciens juhtkonna muudatuste kohta.

Ossinovski sidemeid Läti poliitikutega ja erakondade rahastamisi lehele ei kommenteerinud.

KNAB on alustanud seoses 500 000-eurose altkäemaksu võtmisega Ugis Magonise vastu kriminaalmenetlust. Samuti on Magonis tagandatud Läti Raudtee juhi kohalt.

Augusti algul kirjutas Läti päevaleht Diena, et Magonis võis saada 500 000 eurot altkäemaksu Eesti raudtee-ettevõtjalt Oleg Ossinovskilt seoses LDz Ritošā Sastāva Servissi korraldatud hankega nelja vana 2TE116-tüüpi diiselveduri ostmiseks, mille võitis Ossinovskile  kuuluv Skinest. Rongid olid erinevas korras, ent neist igaüks maksis 2 miljonit või enam, kirjutas leht.

Magonis on Läti Raudteed juhtinud alates 2005. aastast, aastatel 2003-2005 oli Magonis ettevõtte nõukogu esimees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles