ETV+ tellib uudistekoolituse Moskva propagandakanalilt

Indrek Mäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

ETV+ tellis oma ajakirjanikele uudiste tegemise koolituse, mida hakkab läbi viima Putini režiimi toetava Moskva Pervõi kanali uudistesaate toimetaja Jevgeni Zavadski.

Koolituse teema on «Esimesed ja aktuaalsed. Kuidas teha teleuudiseid?» ning koolitaja sõnul on tema eesmärgiks õpetada eesti kolleegidele, kuidas serveerida informatsiooni lihtsalt, selgelt ja huvitavalt. Probleemiks on aga koolitaja seotus Putinile lojaalse Pervõi kanaliga. «Inimesed, kes töötavad Pervõi kanali heaks, on Putini propagandaohvitserid, mitte ajakirjanikud ning nende Eestisse kutsumine maksumaksja raha eest on skandaalne, peaaegu nagu riigireetmine,» kritiseeris Eesti poliitik ja inimõiguste aktivist Jevgeni Kristafovitš oma Facebooki lehel Eesti Rahvusringhäälingu (ERR) koolitajavalikut.

ERRi juhatuse esimehe Margus Allikmaa sõnul anti loodava venekeelse telekanali toimetusele ülesanne leida koolitajad, kes oskaksid kirjeldada, milline peab olema venekeelsele publikule suunatud pildikeel. «Visuaalne kultuur on vene telekanalis sootuks teine kui see, mida me oleme harjunud siin Eestis tegema,» selgitas Allikmaa vene ekspertide kaasamise vajadust. «Sellise teadmisega koolitajaid ei ole võimalik Eestist leida,» lisas ta.

Kristafovitši arvates võinuks ETV+ sel juhul omale koolitaja palgata mõnest sõltumatust vene telekanalist. «Inimesed, kes on Putini režiimi suhtes kriitilised, töötavad telekanalis Dožd, raadiojaamas Echo Moskvõ, ajalehes Novaja Gazeta või portaalis grani.ru,» tõi ta näiteid erinevatest sõltumatute ekspertide kaasamise võimalustest. Allikmaa sõnul on kogenud koolitajate leidmine aga niigi keeruline. «See ei käi nii, et helistame erinevatesse vene meediaettevõtetesse ja keegi kohe tuleb, pigem käib inimeste leidmine isiklike kontaktide ja tutvuste kaudu,» sõnas ta.

Allikmaa nõustus, et tehtud valik jätab negatiivse kuvandi. «Märgiliselt ma tunnistan, et see on halb valik olnud – Pervõi kanalil on vene propaganda maik juures,» tunnistas ta. Tema sõnul see aga ETV+ sisu mõjutama ei hakka, sest tellitud koolitus on pigem tehnilist laadi. «Tegemist on seda laadi koolitusega, kus ei räägita kanali sisust ning sellest, mida ja kuidas rääkida – ajakirjanduslikku tõsist poolt see ei puuduta, pigem keskendutakse visuaalsele poolele. Pigem õpitakse, kuidas telepilti kokku panna ning millise tempo ja rütmiga seda teha,» selgitas Allikmaa.

Nii ETV+ peatoimetaja Darja Saar kui Allikmaa kinnitavad, et koolitaja Jevgeni Zavadski ei jaga Venemaal valitsevat ning Putini poolt propageeritavat ideoloogiat. «Ta on nagu paljud teised noored Venemaa ajakirjanikud, kes on Putini režiimi vastu,» kinnitas Saar Facebookis. «Tegemist on inimesega, kes tahab Eestisse elama tulla ja kelle sõbrad on Eestis,» lisas Allikmaa.

«Kes tahab, võib tehtud otsuse kallal nuriseda ja meile halba valikut ette heita, kuid minu meelest ei saa igat inimest, kes kunagi on Pervõi kanalis töötanud, kohe vastuvõetamatuks tembeldada,» lõpetas Allikmaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles