Ligi: Tallinna Sadama altkäemaksuafääri tõttu koalitsioon ei lagune

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jürgen Ligi.
Jürgen Ligi. Foto: Jaanus Lensment / Postimees

Haridusministri ja Reformierakonna aseesimehe Jürgen Ligi hinnangul Tallinna Sadama endiste juhtide Ain Kaljuranna ja Allan Kiili altkäemaksuafääri tõttu koalitsioon ei lagune.

«Ma ei näe valitsuse lõhkumiseks ühtki kaaluvat põhjendust ega usutavat konflikti, selles toonis on läbi rääkinud ka erakonna juhid. Soovimatust tekitada valitsuskriisi on kinnitanud ka Jevgeni Ossinovski. Arvan, et vastutustunne jääbki peale,» ütles Ligi vastuseks BNS-i küsimusele, kas on oodata, et pühapäeval kogunev Sotsiaaldemokraatliku Erakonna volikogu otsustab koalitsioonist lahkuda.

«Sadama afääri ettekäändeks tuua oleks eriti kunstlik. Meil pole mingeid arvamuste lahknevusi Sadamas toimunu hindamisel: jälestusväärne, andestamatu, paljusid inimesi ka kaudselt määriv, ent siiski konkreetsete süüdlaste korda saadetu,» lisas ta.

«Need inimesed on vangis, nõukogu ja juhatus, mille liikmeid on määranud kõigi kolme erakonna ministrid, on taandatud, Allan Kiili erakonnast välja arvamine üksmeelse toetuse saanud. Altkäemaks ei ole reeglina asi, mida paljastatakse toimumise hetkel, järelevalvel ilma jälitustoiminguteta pole erilist šanssigi, ent suhtumises pole ju erimeelsusi,» rääkis Ligi.

«See valitsus peab nüüd kokku lepitud asju ellu viima ja kombinatoorikajutud pealtvaatajatele jätma,» märkis Ligi.

Sotsiaaldemokraatliku erakonna (SDE) volikogu vaeb pühapäeval Reformierakonna ning Isamaa ja Res Publica Liiduga (IRL) peetud võimuleppe täiendamise läbirääkimiste tulemusi ja teeb võimuliitu kuulumise või lahkumise osas otsuse.

SDE on esitanud rea ettepanekuid võimuleppe muutmiseks. Näiteks paneb SDE palgavaesuse vähendamiseks ette tõsta tulumaksuvaba miinimumi 400 euroni, samuti pole SDE rahul haldusreformi senise käiguga, märkides, et omavalitsuste sundliitmine ei lahenda ääremaastumise probleemi.

Neljapäeval ütles riigiprokurör Laura Feldmanis, et Allan Kiil võttis kahtlustuse kohaselt Tallinna Sadama juhatuse liikmena mitmeid miljoneid eurosid altkäemaksu, Ain Kaljurand mitmeid sadu tuhandeid. Kahtlustuse keskne tehing on tema kinnitusel parvlaevahange ning uurimisandmetel tekitab kahtlusi laevade tellimine just Poolast.

Kaitsepolitsei pidas Kiili ja Kaljuranna kinni kolmapäeval, reede hommikul võttis Harju maakohus nad eeluurimise ajaks vahi alla. Kolmapäeval peeti kinni ka kolm altkäemaksu andmises ja kolm selle vahendamises kahtlustatavat. Nemad on reede keskpäevaks kõik taas vabadusse pääsenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles