Reformierakonna linnapead kandideerivad riigikokku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Kuigi Reformierakonna liikmetest linnapead kavatsevad 2011. aastal riigikokku kandideerida, siis sinna suundumise osas soovivad nad otsad pigem lahti jätta.

Postimees.ee võttis ühendust Eesti linnapeadega, et saada teada, kas nad kavatsevad 2011. aastal riigikokku kandideerida ning kas nad koha saades sinna ka suunduvad või otsustavad kohast loobuda ja jätkata linnajuhina. Vastused on välja toodud linnade tähestikulises järjekorras.

Reno Laidre (Elva, Reformierakond)

Ühiskonna alustalaks on tugev perekond. Selleks, et meil oleks hea Eestis elada peab lapsevanematel olema hea palgaga töökoht, võimalus panna laps soovitud ajal lasteaeda. Koolides pakutav haridus olgu konkurentsivõimeline kogu maailmas ja kättesaadav kõigile. Vanemahüvitise süsteem peab säilima usaldusväärsena selleks, et sündivus kasvaks. Pension pakkugu meie eakamatele inimestele võimalust veeta väärikalt vanaduspõlve, vanemate inimeste elutarkus tuleb viia noorteni. Kavatsen kandideerida 2011. aastal toimuvatel riigikogu valimistel selleks, et seista eelpool mainitud ja veel paljude teiste väärtuste eest.

 Osutustes valituks riigikokku kavatsen selle koha vastu võtta kindlas veendumuses, et Elva linna reformierakondlased juhivad ka edaspidi Elva linna parimal võimalikul moel.

Urmas Sukles (Haapsalu, Reformierakond)

Ei kandideeri, Haapsalus tegemist küllaga.

Kalmer Lain (Jõgeva, Reformierakond)

Olen andnud nõusoleku kandideerida 2011. aasta riigikogu valimistel Eesti Reformierakonna nimekirjas Jõgeva- ja Tartumaal. Täpsem koht valimisnimekirjas selgub Reformierakonna sisevalimistel. Soovin, et Jõgeva-ja Tartumaad esindaks riigikogus kindlasti ka mõni meie maakonnast pärit inimene.

Nelikümmend protsenti Jõgeva valijaid toetas viimastel kohalikel valimistel Reformierakonda ja 235 inimest andis oma hääle mulle. Tänu sellele toetusele olen praegu Jõgeva linnapea ja soovin seda tööd teha järgmiste kohalike valimisteni.

Samas olen veendunud, et Reformierakond saab riigikogu valimistel nii Jõgeva maakonnas kui kogu riigis kõigi aegade parima tulemuse ja soovin selle tulemuse saavutamisele kaasa aidata.

Tanel Mõistus (Keila, Reformierakond)

Peale pikalt kaalumist olen otsustanud kandideerida riigikokku. Olulised teemad minu jaoks on teede infrastruktuuri arendamine (nt Tallinna ringtee ehitus, raudtee) ning ühistranspordi kaasajastamine – eelkõige rongiliiklus.

Valituks osutumisel tuleb võrrelda, kumb mandaat on tugevam – kas kohaliku omavalitsuse või riigikogu oma. Sellest lähtuvalt ka edasised otsused.

Urve Tiidus (Kuressaare, Reformierakond)

Reformierakonnal on algamas praegu sisevalimised riigikogu kandidaatide nimekirja kokkupanemiseks. Olen oma suulise nõusoleku andnud seal kandideerimiseks, sest pealinnast kaugemal elavate  inimeste elujärg on mulle omavalitsusjuhina väga eluline ja kindlasti regionaalpoliitiliselt ka selle valimiskampaania üks võtmeteemasid.

Kas riigikokku lähen, sellele küsimusele saab vastata valimistepäeva õhtul. Sõltuvalt erakonnale antud häältest ja iga üksiku kandideerija tulemusest saab alles valimispäeva õhtul selgeks, kes nimeliselt osutuvad valituks. Mina ei ole spekuleerija tüüp ja seepärast ütlen otsuse siis. Pealegi ei ole see ka ainuisikuline otsus.

Sain 2009. aasta kohalikel valimistel Reformierakonna nimekirjas mandaadi linnapeana, mis kestab järgmiste kohalike valimisteni.

Allar Aron (Kunda, Reformierakond)

Isiklikult ei ole otsustanud kandideerimist, sest valimisteni on veel aega. Kui mina kandideeriksin ja osutuksin valituks, siis läheksin riigikokku, kuna põhieesmärgid on aastate jooksul saavutatud. Kes on vähem aega seda tööd teinud võib otsustada ka jätkamisele linnajuhina.

Andres Jaadla (Rakvere, Reformierakond)

Meil Virumaal ei ole riigikokku kandideerimise asjolud veel selged. Tegutsen aktiivselt linnajuhina ja olen selged plaanid oma ametis paika pannud kuni aastani 2013. Kui  osutub  vajalikuks kaasa lüüa riigikogu valimistel, siis olen valmis nimekirjas osalema.

Orm Valtson (Saue, Reformierakond)

Ei ole otsustanud kandideerimist. Pigem ei kandideeri!

Urmas Kruuse (Tartu, Reformierakond)

Näen poliitikat eelkõige kui meeskonnatööd ja et meeskonnal läheks tervikuna hästi, peab oma maksimaalse panuse andma iga meeskonnaliige. Plaanin kindlasti esitada oma kandidatuuri, et anda enda poolt maksimaalne panus Reformierakonna valimisedusse.

Täna oleks minu esimene eelistus jääda Tartusse ja täita need lubadused, mis said aasta tagasi tartlastele antud. Siiski ei välistaks ma teistsuguseid lahendusi. Seega jätaksin selle küsimuse vastuse täna lahtiseks ning ootaksin ära kevadised valimised.

Ivar Unt (Valga, Reformierakond)

Olen avaldanud valmisolekut kandideerida, kuid täna pole veel selge, kes kandideerivad ja nimekirjade koostamine käib. Soovin anda oma panuse riigi juhtimisele ja piirkonna arengule.

Kui osutun valituks, siis lähen riigikokku ja pean vajalikuks, et riigikogus oleks side lõuna-eestlastel inimese näol, kes on pikka aega siin toimetanud ja tunneb hästi kohalikku elu-olu.

Kalle Jents (Viljandi, Reformierakond)

Plaanin kandideerida, sest näen pidevalt ohtu selles, et riigikogu võib üha rohkem muutuda professionaalsete poliitikute pärusmaaks ja järjest süveneb nö metropoli-kesksus, kaugenemine kohalike probleemide mõistmisest. Tallinn ei ole omavalitsuse sünonüüm.

Kui osutun valituks, siis suure tõenäosusega plaanin osaleda riigikogu töös, kuna nii ettevõtlus kui ka omavalitsusjuhi kogemustest lähtuvalt loodan seal endast kasu olevat.

Küsimustele ei vastanud Viktor Nukka (Kallaste, Keskerakond), Dmitri Dmitrijev (Kiviõli, Keskerakond), Georgi Bõstrov (Maardu, Eestimaa Ühendatud Vasakpartei), Andres Noormägi (Narva-Jõesuu, Isamaa ja Res Publica Liit), Toomas Kivimägi (Pärnu), Jelena Koršunova (Sillamäe, Keskerakond), Agu Kabrits (Tõrva, Keskerakond). Püssis on praegu ametis linnapea kohusetäitja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles