Maavanemad riigikokku ei kipu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toompea loss.
Toompea loss. Foto: Toomas Huik / Postimees

Eesti maavanemad on üldiselt otsustanud riigikokku mitte kandideerida ja kandideerimise poole kaldujad viitavad, et teevad seda vaid erakonna toetamiseks ning Toompeale neil soovi minna pole.

Ülle Rajasalu (Harju, Reformierakond)

Heameelega kandideerin riigikogu 2011. aasta valimistel. Olen alati huvi, muret, aga ka vastutust  tundnud meie riigi elanike elukorralduse üle. Et oma sõna sekka öelda ja meie ühisele edule kaasa aidata, kandideerisin juba 1996. aastal Tallinna linnavolikku.

Nii tolleaegsete kui ka kõigi järgnevate valimiste tulemused on olnud mulle vaid kinnituseks, et mul on, kelle nimel ja mida öelda. Eriti südamelähedased on mulle teemad, mis seonduvad lastega ning inimeste elukeskkonda ehk arengu-ja planeerimist puudutavad küsimused.

Viimastel valimistel toetas mind üle tuhande Pirita, Lasnamäe ja Kesklinna elanikku. Tänu neile sain ma ka praeguses riigikogu koosseisus tööd teha. Kas jätkan maavanemana või riigikogu liikmena, sõltub juba elanike toetushäältest mulle.

Riho Breivel (Ida-Viru)

Mina parteisse ei kuulu, olen küll sotsdemokraatide toetaja. Momendil kandideerimise osas jään vastuse võlgu. Riigikogusse ei planeeri minna.  

Viktor Svjatõšev (Jõgeva, Reformierakond)

Minu kandideerimine riigikokku ei ole veel otsustatud. Võimaliku kandideerimise ja valituks osutamise korral eelistan jätkata maavanemana, et viia ellu vastvalminud Jõgevamaa arengustrateegiat.

Tiina Oraste (Järva, Isamaa ja Res Publica Liit)

Loobusin riigikogu liikme kohast 2009. aasta sügisel ja võtsin vastu Järva maavanema koha. Vabariigi valitsus on mind ametisse nimetanud viieks aastaks. Olen pühendunud sellele tööle ja soovin seda teha ametiaja lõpuni. Seega olen otsustanud 2011. aasta riigikogu valimistel mitte kandideerida.

Neeme Suur (Lääne, Sotsiaaldemokraatlik Erakond)

Minu vastus: kandideerimise osas ma ei ole veel otsust langetanud. Otsuse langetan siis, kui on selgunud võimalikud teised SDE kandidaadid ringkonnas.

Einar Vallbaum (Lääne-Viru, Reformierakond)

Pean tunnistama, et olen olnud maakonna asjade, sealhulgas 21. oktoobril aset leidva maakonna arengukonverentsi korraldamisega nii hõivatud, et valimiste peale ei olegi jõudnud mõelda. Seega riigikogu valimistel kandideerimise või mitte-kandideerimise otsust ei ole ma veel langetanud.

Priit Sibul (Põlvamaa, Isamaa ja Res Publica Liit)

Olen viimastel nädalatel käinud väga paljude inimestega nende kodudes kohtumas ning kuulamas nende muresid ja ettepanekuid. See on olnud väga põnev ja silmaringi avardav tegevus. Kindlasti plaanin inimeste külastamist ja kuulamist jätkata.

Nendelt kohtumistelt olen saanud väga palju ideid ja ettepanekuid ning arusaamise teemaderingist, mida kagu-Eesti inimesed oluliseks peavad. Nende kohtumiste põhjal saadud info on mulle otsustamisel aluseks edasiste otsuste tegemisel.

Andres Metsoja (Pärnu, Isamaa ja Res Publica Liit)

Jah, ma kavatsen kandideerida, kuid palju sõltub siiski erakonnas toimuvatest demokraatlikest protsessidest. Ma arvan, et seista tuleb selle eest, et rohkem Pärnumaalt pärilt inimesi jõuaks riigikokku.

Eesti poliitika vajab põlvkonnavahetust ja suhteliselt noore inimesena tunnetan kohustust see vastutus ka enda peale võtta. Põlvkonnavahetus saab tulla ikka noorte inimeste initsiatiivil. Ühtlasi tuleb valijale anda võimalus valida uusi poliitikuid.

Kui osutun valituks siis tuleb seda usaldust õigustada.

Esta Tamm (Tartu)

Ma ei plaani kandideerida 2011. aasta riigikogu valimistel, kuna mul ei ole  soovi töötada Tallinnas ja/või riigikogus.

Margus Lepik (Valga, Reformierakond)

Olen andnud nõusoleku kandideerimiseks. Nüüd otsustavad erakonnakaaslased sisevalimistel kas usaldavad mind kandideerima või mitte. Tahan läbi valimisprotsessi tuua suuremat tähelepanu regioonide ja omavalitsuste arenguküsimustele ja toetada ka erakonda heade mõtete, mis valimisprogrammides varsti valijateni jõuavad, elluviimisel.

Valituks osutumise korral jätkan tõenäoliselt maavanemana. Olen selles ametis olnud kolm kuud ja pean vajalikuks ja mõistlikuks tööd jätkata. Selle aja jooksul on tekkinud mõtteid kuidas elu Valgamaal edendada ja tahaks need mõtted ellu viia.

Lembit Kruuse (Viljandi, Isamaa ja Res Publica Liit)

Ei plaani kandideerida. Ma alles tulin selle koha peale [maavanema ametisse] ja püüan teha seda tööd nii kaua, kui see oli tööle asumisel kavandatud.

Andres Kõiv (Võru, Isamaa ja Res Publica Liit)

Ma pole veel langetanud kandideerimise suhtes lõplikku otsust. Minu kandideerimine saab olla võimalik ainult toetusavaldusena IRLile. Kui kandideerin, siis ainult selleks, et aidata erakonda meie eesmärkide  elluviimisel.

Maavanema ametist ei saa ma kuidagi lahkuda, sest väga palju asju on alles alustatud - praegu on käisil Lõuna-Eesti kodudesse internetiühenduste loomise projekt, hädasti on vaja leida võimalusi muuta rohkem teid tolmuvabaks, need on äärmiselt pakilised asjad, millest sõltuvad siinsete inimeste töökohad ja elukvaliteet. Tööd jätkub kuhjaga.

Vastuseid ei saatnud Hannes Maasel (Hiiu), Tiit Leier (Rapla) ja Toomas Kasemaa (Saare).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles