Holsmer: Palo on proovinud järjekindlalt muuta Tallinna Sadamas toimunut poliitiliseks

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevõtlusminister Urve Palo ja Tallinna Sadama nõukogu esimees Remo Holsmer.
Ettevõtlusminister Urve Palo ja Tallinna Sadama nõukogu esimees Remo Holsmer. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna Sadama nõukogus on töötanud läbi aastate nii ettevõtjad kui poliitikud erinevatest erakondadest, ütles Tallinna sadama nõukogu esimees Remo Holsmer (Reformierakond) kommenteerides ettevõtlusminister Urve Palo väidet, et Reformierakond on koalitsiooniläbirääkimistel alati tahtnud väga kiivalt hoida juhtrolli Tallinna Sadamas.

Pühapäeval tagasiastumisest teatanud ettevõtlusminister Urve Palo märkis intervjuus Postimehele, et Reformierakond on koalitsiooniläbirääkimistel alati tahtnud väga kiivalt hoida juhtrolli Tallinna Sadamas. «Nad on tahtnud hoida nõukogu esimehe kohta enda käes ja panna nõukogusse rohkem nendepoolseid esindajaid. Miks nad seda nii kiivalt on hoidnud, küsige nende käest,» ütles Palo.

Holsmer märkis, et Tallinna Sadam on majandusministeeriumi haldusalas olev äriühing. «Pea seitse aastat oli majandusminister Juhan Parts IRList ning seejärel vastutas ühe aasta valdkonna eest sotsiaaldemokraadist Urve Palo,» ütles ta.

«Ministril on juriidiliselt riigi kui omaniku esindajana alati õigus anda nõukogule suuniseid üheks või teiseks toiminguks. Palo juhatuse liikmete töölepingute sõlmimise ajal eelmisel sügisel seda Tallinna Sadama nõukogule aga ei teinud,» lisas ta.

Holsmeri sõnul on Tallinna Sadama nõukogus töötanud läbi aastate nii ettevõtjad kui poliitikud erinevatest erakondadest. «Minul oli minister Paloga väga hea koostöö, kuid viimase nädala jooksul on ta proovinud järjekindlalt muuta Tallinna Sadamas toimunut poliitiliseks. Neid emotsionaalseid väljaütlemisi tuleks hinnata kontekstis, kus ta on väljendanud rahulolematust portfellide jaotuse üle vabariigi valitsuses laiemalt ning täna (pühapäeval - toim) teatanud ka tagasiastumisest,» nentis Holsmer.

Samuti selgitas Palo intervjuus avalikkuse ette kerkinud küsimust, kas ta teadis või ei teadnud ministriametisse asumisel Tallinna Sadama korruptsiooni uurimiseks algatatud kriminaaluurimisest. «Kaitsepolitsei teeb ministrile alati haldusalade teemal briifingu ja see tehti ka mulle. Briifimise käigus öeldi mulle, et neile ei meeldi Tallinna Sadamas toimuv, aga konkreetseid süüdistusi ja fakte ei olnud. Juurdlus alustati alles selle aasta jaanuaris,» rääkis Palo.

Ta lisas, et kui Tallinna Sadama nõukogu hakkas juhatuse liikmete valimiseks uut konkurssi korraldama, soovitas ta nõukogu esimehel Remo Holsmeril kaitsepolitseilt nõu küsida. Palo sõnul pidi Holsmer olema toimuvas samapalju informeeritud kui tema.

Holsmer viitas reedel «Postimehe päevaintervjuus», et oli enne kolmapäeva osaliselt teadlik juhatuse esimehe Ain Kaljuranna ja juhatuse liikme Allan Kiili ebaseaduslikest tehingutest. Küsimusele, kui palju teadis ta võimalikust altkäemaksust enne Kaljuranna ja Kiili kinni pidamist, vastas Holsmer: «Ma ei saa täpsustada. Need vestlused on olnud konfidentsiaalsed.»

Reedel selgus ka, et Tallinna Sadama nõukogu astub tagasi. Holsmer teatas, et teeb ettepaneku nimetada ametisse uus nõukogu, ehkki temale teadaolevalt ei ole kaitsepolitseil pretensioone praeguse nõukogu liikmetele.

Kolmapäeval, 26. augustil pidasid kaitsepolitseiameti töötajad altkäemaksu võtmises kahtlustatavatena kinni ASi Tallinna Sadam juhatuse esimehe Ain Kaljuranna ja juhatuse liikme Allan Kiili. Prokuratuuri otsusega vahi alla võetud Ain Kaljurand on küll parteitu, seevastu miljonitesse eurodesse ulatuva altkäemaksukahtluse saanud Allan Kiil on Reformierakonna liige olnud alates 2003. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles