Vabaerakond: sotsid eelistasid pragmatismi idealismile

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabaerakond.
Vabaerakond. Foto: Jaanus Lensment

Sotsiaaldemokraatide otsus jääda koalitsiooni ning piirduda koalitsioonileppe kosmeetiliste muudatustega tähendab Eesti poliitika jäämist pikaajalisse stagnatsiooni, leiab Vabaerakonna aseesimees Külliki Kübarsepp.

Vabaerakonna hinnangul oli sotsidel valida idealismi ja pragmatismi vahel. «Nad valisid pragmatismi ja sellel on ilmselt kaks põhjust,» leidis Kübarsepp. «Esiteks on sotsidel, nagu teistelgi kartellierakondadel pikad toiduahelad ja liiga paljudele inimestele tundus koalitsioonist lahkumine riskantne.»

Teiseks võib Kübarsepa sõnul välja tuua selle, et head jätkulahendust ei olnud. «Lootus Keskerakonna toel koalitsiooni teha oli ebakindel, sest Keskerakonna juhid ei taha Ühtse Venemaaga tehtud lepingust loobuda ja see mõjutas ilmselt ka sotside hääletustulemust. Mitte ainult Reformierakond pole Eesti poliitika karupunn, vaid seda on ka Keskerakond, kui ta ei astu samme, mis teeks temast tõsiseltvõetavama partneri,» ütles Kübarsepp.

Siiski oleks sotside nooruslik riskijulgus Kübarsepa meelest pikemas vaates Eesti poliitikas enam võimalusi avanud, sest see oleks sundinud Reformierakonda suurematele järeleandmistele ning võimaldanuks seal esile kerkida Kaja Kallase või Anne Sullingu tüüpi ärksamatel tegijatel. «Samas olnuks üsna suur tõenäosus, et sotsid ise oleksid uuest koalitsioonist välja langenud, ja seda riskijulgust neil ei olnud,» märkis Kübarsepp.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles