Saarts vastuoludest võimuliidus: tegemist on jätkuvalt konfliktse koalitsiooniga

Indrek Mäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Saarts.
Tõnis Saarts. Foto: Peeter Langovits

Politoloog Tõnis Saartsi hinnangul on sotsid võimuliidu jätkamist puudutavates küsimustes lõhestunud, sest olemasolev koalitsioon on algusest peale teinud koostööd vastu tahtmist. Võimuliidu lagunemist hoiab ära aga vaid paremate alternatiivide puudumine.

Saartsi arvates on praegused koalitsioonierakonnad koostööks pigem sunnitud ning paremate alternatiivide olemasolul poleks vabatahtlikult liitu moodustatud. «Selle koalitsiooni sünd ei olnud selline, et sinna kuuluvad erakonnad oleks tahtnud väga koostööd teha, seda näitab kas või see, et esialgse koalitsioonileppe sünd võttis tavapäratult kaua aega,» ütles Saarts Kuku raadiole. «See on olnud probleemne liit juba algusest peale, kuid kuna puuduvad ka paremad alternatiivid, siis ükski partner selle lammutamisega ei riski,» selgitas Saarts, lisades et praegu otsustati valitsuses jätkata, sest suure tõenäosusega ei andnud kohtumised teiste erakondadega uue võimuliidu moodustamiseks piisavalt häid lootusi.

Politoloogi sõnul on lõhestumine sotside ridades mõistetav, sest koostöö Isamaa ja Res Publica Liidu ning Reformierakonnaga ei jäta sotsiaaldemokraatlike ideede rakendamiseks kuigi positiivseid väljavaateid. Tema sõnul erakonnasisesed erimeelsused parteid aga ei lagunda. «Ühte koalitsiooni kuulumise pärast nüüd küll ükski erakond ei lagune, selleks oleks vaja ikka palju kaalukamaid põhjusi,» arvas Saarts.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Jevgeni Ossinovski on öelnud, et võimuleppe avamises ja tekkinud konfliktis on ka palju positiivset, sest see aitas esimest korda tekitada edasiviivaid dialooge ka valimistevahelisel perioodil. Tõnis Saartsi hinnangul on uue nähtusega tegemist aga vaid osaliselt. «Seda, et üks koalitsioonipartneritest võimuleppe ilma välise surveta avab, sellest aspektist vaadatuna on tegemist uue nähtusega,» märkis ta, lisades et võimuleppeid on tegelikkuses muudetud ka varem. «2009. aastal muudeti seda välise surve ehk majanduskriisi mõjul,» tõi Saarts välja.

Saarts tõi välja, et vastuolusid sotside ridades võib tekkida ka tulevikus. Probleeme valmistaks kindlasti Jevgeni Ossinovski saamine ettevõtlusministriks. «Need skandaalid, mis on seotud tema isaga, heidavad ka poja tegevustele varju. Partnerid ja meedia hakkavad seda talle nina alla hõõruma, olgugi et see ei ole ilus,» arvas politoloog.

Konfliktist võitis Vabaerakond

Pinged koalitsioonis on tõstnud mitmete opositsioonierakondade reitingut. Saartsi hinnangul on suurimaks kasusaajaks Vabaerakond. «Nemad on kõige edukamalt korjanud koalitsiooni hääli, pettunud valija muudab oma eelistuse eelkõige nende kasuks,» sõnas Saarts, lisades et Vabaerakonna hea seis ei pruugi kaua püsida. «Vabaerakonna edu põhineb hetkel vaid teiste ebaõnnestumisel, mitte partei enda saavutustel, sellisel viisil ei saa nende kõrghetk pikalt püsida,» lõpetas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles