Reiljani protsessil lendasid vürtsikad repliigid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolm pistiseafääris süüdistatavat: Tarmo Sild (vasakult), Villu Reiljan ja Aivo Pärn, kes uurib kohtuistungi protokolli parandusi.
Kolm pistiseafääris süüdistatavat: Tarmo Sild (vasakult), Villu Reiljan ja Aivo Pärn, kes uurib kohtuistungi protokolli parandusi. Foto: Liis Treimann

Eile Harju maakohtus peetud eksminister Villu Reiljani protsessil, kus oli ventilatsioonirikke tõttu niigi kuum, loopisid pooled – riiklik süüdistaja Triin Bergmann ja tema vastas istuv Tarmo Silla kaitsja Üllar Talviste – teravusi, mis päädisid prokuröri taandamise teemaga. Kohtus käis Tiiu Põld.


Konflikt kahe poole vahel sai alguse pärast seda, kui vandeadvokaat Talviste oli esitanud kohtule pika taotluse võtta toimiku juurde 31 kirjalikku tõendit, mis oleksid tema väitel õiglase kohtupidamise huvides hädatarvilikud.


Talviste taotlust toetasid ka teised kaitsjad, samuti kõik kolm pistiseafääris süüdistatavat – poliitik Villu Reiljan (56), vandeadvokaat Tarmo Sild (40) ja ärimees Aivo Pärn (32).


Kuuiku soovile vaidles vastu prokurör Bergmann – mitmed Talviste väitel uued dokumendid olevat tegelikult vanapaber, millest osa dubleerib neid, mis juba on kohtutoimikus. Pealegi olevat kaitsja oma sooviga hiljaks jäänud. «Ent kui te neid siiski äärmiselt vajalikuks peate, saate neid ju oma tõendite voorus esitada,» lausus Bergmann.


Aga advokaat Talviste ei jätnud jonni. Ta väitis, et need dokumendid ei dubleeri midagi, küll avavad asjast terviklikuma pildi.


«Te olete kaamerate surinas ise öelnud, et teil otseseid tõendeid Villu Reiljani vastu pole,» ründas Talviste. «Kas ma peaksin siis esitama taotluse prokurör – kes muidu on ju sümpaatne inimene – taandada? Te olete ju üritanud ka kaitse advokaati kaks korda üle kuulata, kuidas ma olen...»


Bergmann ei lasknud Talvistel lauset lõpetada. Ta päris imestunult: «Mis see asjasse puutub?»


«Ma tahan öelda, et te pole alati korrektne...» jätkas Talviste, kuid pidi jälle jätma lause lõpu õhku, sest prokurör soovitas: «Ärge seletage niisama!»


Talviste taotlusele järgnes kohe teine. Kuigi Villu Reiljani kaitsja advokaat Pilv oli protsessi alguses juba esitanud kohtule vigadest punase kohtuprotokolli ning palunud protokolli sattunud ebatäpsused parandada (muide, rehabiliteerida ka Pärna kaitsja vandeadvokaat Maria Mägi nime, keda kohtuprotokollis oli nimetatud süüdistatav Mägiks), naasis Pilv nüüd taas Reiljani esimesel istungil räägitu juurde.


Pilv soovis, et kohus ei avaldaks asja menetlemisel prokuröri kolme tõendit, mis kõik on pärit augustist 2006 ja olevat saadud seadust rikkudes. Need palju vaidlusi põhjustanud tõendid on vandeadvokaat Daisy Taugi mobiiltelefoni sõnum Pärnale, Taugi ja Pärna ning Silla ja Pärna vaheliste telefonikõnede lindistused.


Kohtunik Märt Toming lubas, et võtab nende, kaitsepolitsei hangitud tõendite asjus oma seisukoha hiljem.


Seepeale tahtis kohtunik Toming teada, kas saaks juba hakata üle kuulama keskkonnaministeeriumi ametnikku Tiit Tamme, kes juhtis Rävala puiestee 8 kinnistu müümiseks moodustatud komisjoni.


Ent nüüd tekkis uus probleem. Surisevad telekaamerad, mis olid vallutanud kohtuniku, aga ka saalisolijate vaatevälja. Kaitsjad kaamerameeste ärasaatmist ei soovinud, küll leidis prokurör, et tunnistaja vajab pingevaba olukorda, sest kirjutav press on nagunii saalis. Kohtunik soovitas kaamerameestel taanduda, ent ei keelanud neil töö tegemist.


Lõpuks seisis tunnistajapingis ka Tiit Tamm. Mitme tunni vältel selgitas ta Rävala 8 kinnistu müügi ettevalmistusi ning tema juhitud komisjoni ja ka advokaadibüroo Lextal osa selles.


Tamme väitel andis Lextal neile kvaliteetset abi ja just nende soovitusel langetas komisjon, komisjoni ettepanekul aga minister Reiljan kinnistu müügiotsuse, mis oli olnud Eesti riigile parim.


«Kas oli juttu, et see, kes lepingu saab, korvab ka õigusabikulud?» küsis advokaat Talviste. Tamm vastas: «Ei mäleta.»


Kohtuprotsess Reiljani, Silla ja Pärna üle jätkub 19. septembril tunnistajate ülekuulamisega. Siiani pole neist ükski end mingis kuritöös süüdi tunnistanud.

Taust


•    Süüdistuse kohaselt nõudis keskkonnaminister Reiljan 2006. aasta suvel, mil ministeerium müüs Tallinnas Rävala puiestee 8 kinnistut, vandeadvokaat Silla vahendusel AS Wipestrex Grupp esindajalt Pärnalt 1,5 miljoni krooni suurust pistist.
•    Pistise andmise korral oleks Pärn kinnisasja saanud soovitud tingimustel ning ühtlasi oleks tagastatud ka firmadelt Wipestrex Grupp ja RealWay äravõetud tagatisraha – 63 miljonit krooni.
•    Süüdistuse kohaselt nõudis Reiljan suurt pistist, mida Sild vahendas ja Pärn lubas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles