Täna Radaris: kuidas mõjub inimesele nädal pimedas koopas?

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajakirjanik veetis nädala pimedas ruumis.
Ajakirjanik veetis nädala pimedas ruumis. Foto: Kanal2

Radar alustab täna hooaega inimkatsega, kus ajakirjanik Robert Kõrvits proovib omal nahal järele, kuidas mõjub talle pimeda ruumi rituaal. «Seitse kuud kahtlesin, enne kui julgesin nädalaks maa alla pimedasse minna,» ütles Kõrvits.

Pimeda ruumi rituaal on pärit iidsetest aegadest. Eestis on seda tutvustanud näiteks ärimees Urmas Sõõrumaa. Kuid Radar jäädvustas esmakordselt kogu Roberti maa all veedetud nädala. Tänu ajakoodiga infrapunakaamerale näeme, kuidas kaob koordinatsioon ja muutub aja- ning ruumitaju.  

Rituaali viib läbi Leesoja nõid Thule Lee, kes on seda korraldanud juba 1997. aastast. Nõia kodutalust paarisaja meetri kaugusel asuv pime ruum on nii populaarne, et Radar pidi sinna pääsemiseks pool aastat järjekorras seisma.  

Tuba ise asub maa all, nelja ukse taga. Mediteerijale on kasutada kuivkäimla, kaks ämbritäit puhast vett ning kraanikauss. Toas on veel ase ning tugitool. Kogu elu pimedas ruumis käib kompimise kaudu. Täielikuks enesesse süvenemiseks tuleb maa all veedetud päevad elada täielikus vaikuses - seitsme päeva jooksul on Roberti ainsaks helitekitajaks veekeedukann.

 Radar on eetris täna õhtul kell 20.30 Kanal 2-s.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles