Koort: riik kujundab oma seisukoha Punaarmee koori esinemise suhtes

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erkki Koort
Erkki Koort Foto: Liis Treimann

Detsembris kavatseb Eestis esineda Punaarmee laulu -ja tantsuansambel, siseministeeriumi sisejulgeolekupoliitika asekantsler Erkki Koorti sõnul kujundab Eesti riik antud küsimuses kindlasti oma seisukoha.

«Üldiselt on Eesti piisavalt tugev, et mitte lasta end hirmutada lauludest. Kuid kuna antud Punaarmee kooriga võivad olla seotud erinevad muud provokatsioonid avalikule korrale, siis kahtlemata uuritakse kontsertidega kaasnevaid turvariske,» ütles Koort BNSile. Ta märkis, et praegu ei ole ainult ühe pressiteate põhjal veel võimalik neid turvariske hinnata, kuna kontserdid on planeeritud alles detsembrikuusse.

«Eesti riik kindlasti veel kujundab seisukoha selles küsimuses,» sõnas Koort.

Vabaerakonna esinduskogu liikme Sergei Metlevi hinnangul tuleks ansamblile kehtestada sissesõidukeeld. «Siseministeerium peab kehtestama Punaarmee laulikutele sissesõidukeelu, et näidata punast tuld sõjaideoloogiale. Kuigi kollektiivil on pikk ajalugu, mis ulatub Stalini aega, on ta alati olnud nõukogude militaarpropaganda tööriist. Kaasaegse Venemaa oludes on ta leidnud taas kasutuse. Pugedes väärika kunsti taha, püütakse taastada inimestes nõukogude nostalgiat ja Vene šovinismi, mis on toonud kaasa palju kannatusi nii vene rahvale endale kui ka naaberrahvastele,» ütles Metlev esmaspäeval BNSile.

«Riigina, mis kannatas nõukogude režiimi repressioonide all, ei ole õige lubada nõukogude sõjalist mentaliteeti levitavaid ja Punaarmee mundrit kandvaid kollektiive Eestisse esinema,» sõnas Metlev. Ta lisas, et mullu salvestas ansambel Krimmi okupeerinud sõdureid ülistava hümni «Viisakad inimesed».

Aleksandrovi Punaarmee laulu- ja tantsuansambel külastab 5. septembril algaval turneel 13 riiki, esimese kontserdi annab trupp Ungari pealinnas Budapestis.

6.-10. detsembrini antakse kontsert Vilniuses, Riias ja Tallinnas. «Nendel kontsertidel me soovime kohtuda oma kuulajatega, tõsta nende meeleolu ja kasvatada ka austust Venemaa vastu,» ütles ansambli juht Leonid Maljov Rossiiskaja Gazeta veebiversiooni vahendusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles