NATO lubab oma liikmetele kindlat kaitset

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO peasekretär Jaap de Hoop Scheffer (vasakult teine) räägib Balti välisministrite Pet­ras Vaitekunasega Leedust (vasakul), Maris Riekstinsiga Lätist (paremalt teine) ja 
Urmas Paetiga.
NATO peasekretär Jaap de Hoop Scheffer (vasakult teine) räägib Balti välisministrite Pet­ras Vaitekunasega Leedust (vasakul), Maris Riekstinsiga Lätist (paremalt teine) ja Urmas Paetiga. Foto: AFP / Scanpix

Kõige tähtsam on NATO peasekretäri kinnitus, et liikmete kaitseks kohustav artikkel kehtib endiselt, kommenteeris Riias Jaap de Hoop Schefferiga aset leidnud kohtumist välisminister Urmas Paet.


Pärast kõnelusi Baltimaade välisministritega ka Läti presidendi Valdis Zatlersiga kohtunud Scheffer kinnitas, et Balti riigid ning ka kõik teised NATO liikmed võivad oma julgeoleku pärast rahulikud olla. «Ma ei taha kuulda, et on olemas Balti riikide õhuruum, kuna see on NATO õhuruum,» kinnitas Scheffer.


Küsimusele, kas arutamist vajaks Baltimaade ühine kaitseplaan, vastas Scheffer, et Põhja-Atlandi allianss on väga paindlik organisatsioon ega vaja tema hinnangul uut julgeoleku kavandamise süsteemi. Ta toonitas, et olemasolevat süsteemi võib vajadusel kohandada.


«NATO ei pea Venemaad ohuks,» osutas Scheffer.


Paet kinnitas, et tema arust peaks samm-sammult suurenema NATO kui organisatsiooni nähtavus Eestis ja teistes Balti riikides. Näiteks õhuturbe edasiarendamise teel. Paeti sõnul on Eestis selleks märgiks Ämari lennuvälja renoveerimine, mis võiks olla õhuturbe üks punkte.


«Mis puudutab kaitseplaane Balti riikide tarvis konkreetselt, siis diskussioonid nende üle käivad NATOs,» sõnas välisminister.


Poliitiliselt olulisim on siiski peasekretäri kinnitus, et julgeoleku tase kogu
NATO territooriumil peab olema ühesugune ja ei saa olla mingeid erisusi, et kuskil on see lahjem ja kuskil tugevam, kinnitas Paet. (PM/BNS)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles