Varro Vooglaid võtaks pagulasest orvu oma perekonda

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varro Vooglaid
Varro Vooglaid Foto: Peeter Langovits / Postimees

Sihtasutuse Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks juhatuse esimees Varro Vooglaid avaldas tänases ETV saates «Vabariigi Kodanikud» arvamust, et pagulaskriisi lahendamisel võiks Eesti panus olla orvuks jäänud laste aitamine. Mees lisas, et vajadusel võtab ta ühe orvu enda perekonda.

«Sageli jääb mulje, et elame liiga palju oma roosalistes unistustes, loodame, et kõik läheb hästi, aga kui vaatame reaalsust, fakte, kuidas meil on õnnestunud näiteks vene kogukonnale Eestis keeleõpetamine, kuidas on venelaste integratsiooniprojekt õnnestunud - täielik läbikukkumine, kes eitab seda,» avaldas Vooglaid pessimistlikku arvamust mittekristliku taustaga pagulaste võimalikust sulandumisest Eesti ühiskonda.

«Kui vaatame kogemust, kuidas on õnnestunud moslemi kogukonna integreerumine Saksamaal, Prantsusmaal, Inglismaal, Rootsis, Taanis, Norras ja näeme ainult suurt läbikukkumiste jada - kasvab järjest kultuuriline konflikt, sotsiaalne konflikt - ja mulle tundub, kui nüüd üritame sama mustrit korrata Eestis ja loodame, et tulevad teistsugused tulemused, siis see näitab, et me ei ole kontaktis reaalsusega,» hoiatas ta Eestis sama teed pidi minemast, mis teistes riikides on ebaõnnestunud.

«Peame väljaspool raame mõtlema, mis on meile ette antud. Kõik sellised sotsialistlikud, külmad skeemid, kus riik võtab kedagi vastu ja hakkab kuskile paigutama,» tõi Vooglaid välja, lisades, et kui kedagi üldse võtta vastu, siis kriiskolletes orvuks jäänud lapsi.

«Mina olen nõus vastu võtma ühe orvu oma perekonda ja arvan, et Eestis on sadu teisi perekondi, kes on nõus seda tegema, eriti kui riik sellele omalt poolt vastu tuleks, võtame inimesed, kelle puhul ilmselt ei teki mitte mingisuguseid kultuurilisi konflikte, nad sulanduvad siia kultuuriruumi. Küsimus ongi selles, kas tahame oma peadega mõelda inimlikke lahendusi välja või jäärapäiselt juurutame samu skeeme, mis on igal pool läbikukkunud,» ütles Vooglaid.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles