Sõnajalad lähevad Muhuga kohtusse

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuulik. Foto on illustreeriv.
Tuulik. Foto on illustreeriv. Foto: Eesti Energia

Sõnajalad kavatsevad kohtus vaidlustada Muhu vallavolikogu otsuse, millega jäeti nad ilma võimalusest püstitada Muhu saarele elektrituulik.

Eelmisel nädalal jättis Muhu vallavolikogu kehtestamata Võiküla Metsa maaüksuse detailplaneeringu, mille alusel soovisid Andres ja Oleg Sõnajalg püstitada alale ühe elektrituuliku, kirjutab Saarte Hääl.

Kadi raadio «Keskpäeva» saatele antud intervjuus kinnitas Andres Sõnajalg, et asjaga ei ole siiski päris lõpule jõutud, tema sõnul on läbi saanud vaid üks vaatus.

«Jätkame suunda, mida oleme Muhus juba kümme aastat vedanud. Taastuvenergia vajab ka Muhus arendamist,» ütles Sõnajalg. Tema sõnul kataks tuulik, mida nad Võikülla on planeerinud, tuuliste ilmadega terve Muhu saare elektrivajaduse.

Andres Sõnajalg selgitas, et taastuvenergia eelis on selles, et seda saab ja tuleb toota hajusalt. «Muhu saar on väiksem saar, sinna piisab ühest tuulikust, ja see on meie plaan olnud algusest saati,» nentis Sõnajalg. Tema sõnul võib öelda, et tegemist on ka põhimõtteküsimusega, aga nende põhimõte ongi ju taastuvat energiat toota. «Kui tänapäeva tuulikud on võimelised tootma ka võrgu toeta, teatud lisaseadmetega, siis tegelikult, kui geopoliitiline olukord on keeruline, võiks igal saarel olla oma selline iseseisev tootmisüksus,» arutles ettevõtja. «Tuulisel Muhu saarel oleks see parim võimalik lahendus.»

Võim vahetub kiiresti

Vaatamata Muhu volikogu läinud reedel tehtud otsusele on Andres Sõnajalg kindel, et üksmeelele on võimalik siiski jõuda. Tema sõnul on see ka varasemate vallavalitsustega olnud kokku lepitud, aga paraku võim vahetub kiiresti.

Andres Sõnajala sõnul on volikogu protsessi käigus eiranud kooskõlastusi, maavalitsuse järelevalve ettekirjutusi, menetlusnorme ja head tava. Ta nentis, et nii keskkonnaeksperdid kui ka muinsuskaitse on jõudnud järeldusele, et kõnealusel kinnistul puuduvad väärtusliku maastiku tunnused ja see tuleb väärtuslike maastike koosseisust välja arvata. «Seal ei ole tegemist miljööväärtusliku alaga. Tegelikult paikneb see sügavas metsas, soos, märgalal. Pole rannaliiva ega väärtuslikku põllumaad.»

Sõnajala arvates pole vallal tarvis karta, et kui nad neile loa annaksid, oleks n-ö järgmisel hommikul kohe terve rodu arendajaid ukse taga, kes tahaksid sama asja teha. «Teatavasti on Muhus ka õhuseireradar ja kaitseministeerium on kooskõlastanud selle tuuliku klausliga, et Muhu saarele rohkem tuulikuid ei planeerita ja kaitseministeerium neid rohkem ei kooskõlasta.»

Nõnda ongi ettevõtja hinnangul kõige kurioossem, et kooskõlastused, värske maavanema järelevalve heakskiitmine koos ettepanekuga detailplaneering kehtestada jm on jäetud täielikult tähelepanuta.

Istung oli farss

«Vallavolikogu istung oli omamoodi farss, sisulist arutelu ei toimunud. Volikogu kaalutlus piirdus ainuüksi ühe liikme sõnavõtuga, kus ta tõdes, et käis hiljaaegu Võikülas ja seal tekkis tunne, et kõrget tuulikut ei sobi sinna püstitada. Ühtegi arendaja esitatud põhjendust ei võetud arutuselegi.»

Andres Sõnajalg lisas, et selles olukorras polegi muud teha, kui otsida erapooletut hinnangut kohtust ja otsus vaidlustada. Sõnajala sõnul on nad kümme aastat töötanud võimaluse leidmise nimel ja otsinud vallaga kompromisse.

«Praegune juhtkond on käitunud pahauskselt, mis on lubamatu ja on põhjustanud taastuvenergia ettevõttele otseselt ulatuslikku kahju ning me kaalume lähiajal selle hüvitamiseks vallale nõude esitamist. Kuigi volikogu on käitunud meiega sõnamurdlikult, ei ole me kaotanud oma head tahet leida kompromiss,» ütles taastuvenergia ettevõtja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles