Keda uskuda: nõukogu uued ja vanad liikmed ei tea asjast midagi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Sadama kontor.
Tallinna Sadama kontor. Foto: Liis Treimann

Tänane Postimees kirjutab, kuidas otseallikate kinnitusel on Tallinna Sadamas juba üle 15 aasta kasutusel olnud süsteem – ettevõte on vähemalt kahte selle juhtimisega seotud võimuerakonda n-ö kilekottides sularahasüstidega toetanud.

Postimehele on väidetud, et selliseid «annetusi» said vähemalt kaks parajasti ettevõtte nõukogusse liikmeid andnud erakonda.

Kuidas kommentaarivad endised ja praegused nõukogu liikmed neid väiteid?

Margus Leivo

Tallinna Sadama nõukogu liige 2005–2007, tollal Rahvaliit

Mingite sularaha asjade kohta seal ma tõesti ei oska öelda. Isegi survet selleks ei olnud sadamapoolset. Aga ma kindlasti ei väida, et ühe või teise pikalt nõukogus olnud isiku puhul see nii olla ei võinud. Selliste sularahatehingute puhul peab olema justkui mõlema osapoole kuritegelik usaldus.

Minu nõukogusse kuulumise ajal sai sadama suurest juhtkonnast väiksem ning Kaljurand ja Kiil tundusid toona noorte hakkajate juhtidena, kes püüdsid kõik varasemad jamad tolerantsiga ära lahendada. Ma usun, et nad võiksid uurijaile tõesti palju huvitavat rääkida, ajakirjanduslikus mõttes oleks see vägagi oodatud variant. Aga ma usun, et meeste praegune kaitsetaktika ei seisne mitte kellegi põhjalaskmises, vaid ikka rohkem enese kaitsemises. Kuigi ma täiesti mõistan neid ootusi küsimusele, kes sadamas kilekotiga raha järel käis.

Kalev Lillo

Tallinna Sadama nõukogu liige alates 2006. aastast, Reformierakond

Mul ei ole selle väite peale midagi öelda. Kui on allikad, siis pöördugu prokuratuuri, mitte ärgu ajagu kuulujuttu kuskil. Mina ei tea sellest mitte midagi. Soovitan pöörduda uurimisorganite poole, kui on midagi öelda.

Randel Länts

Tallinna Sadama nõukogu liige ja SDE peasekretär 2007–2009, nõukogu liige taas alates 2014. aastast

Ma isegi ei mõelnud sedasi. Sellist asja pigem ikka ei olnud, ka survet selleks pole keegi avaldanud. Linnalegende erinevate asjade kohta on olnud igasuguseid, olgu sadamaga seoses või millegi muuga. See on täpselt samasugune – keegi võib selle vabalt välja mõelda. Ma ei tea selliseid asju.

Kui te mõtlete midagi säärast, et keegi tõi midagi ümbrikus, siis sellist asja küll ei olnud. Vähemalt minu puhul mitte.

Toomas Vitsut

Tallinna Sadama nõukogu liige 2005–2007, Keskerakond

Üks põhjus, miks Reformierakond Keskerakonnaga koalitsiooni väldib, on nende soleerimise võimatuks muutumine. Mulle ei meenu, et viimati nendega ühes koalitsioonis olles ja Tallinna Sadama juhtimise vastutust jagades oleks nende tahe sedavõrd domineerinud, kui me täna seda näha võime.

Nagu pikaajaline Tallinna Sadama nõukogu esimees Neinar Seli mainis ka oma intervjuus, oli Ain Kaljurand tollel ajal varmas iga oma sammu nõukogus arutama ja soleerimisest ei olnud juttugi. Sellises olukorras on ka igasugused riskid väiksemad. Riigiettevõtete juhtimine vajab aga selgelt reforme, mille edasilükkamine pole praeguses situatsioonis kuidagi põhjendatud. Majandusminister peaks sahtlist Erkki Raasukese reformikava välja kraamima ja selle kohe ellu viima.

Indrek Raudne

Tallinna Sadama nõukogu liige 2007–2011, tollal IRL

Ma olen nüüd eraisik ja ei soovi kommentaari anda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles