Tallinna Sadama juhtide väidetava altkäemaksu kogusumma küündib nelja miljonini

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allan Kiil
Allan Kiil Foto: Toomas Huik / Postimees

Postimehe andmetel pidid tänaseks vahistatud Tallinna Sadama juhid saama väidetavat altkäemaksu kokku nelja miljoni euro ulatuses, millest enamik pidi endale saama juhatuse liige Allan Kiil.

Riigiprokuratuur ei soovi võimalikke summasid avalikustada. Ka ei ole hetkel teada, kui palju sadama eksjuhid raha on kätte saanud.

Küll aga on prokuratuur kinnitanud, et juhatuse esimees Ain Kaljurand on võtnud kahtlustuse kohaselt altkäemaksu sadu tuhandeid eurosid, Kiil aga miljoneid eurosid.

Uurimine puudutab suures osas ka saartevahelise praamilaevaliikluse suurprojekti, mille sadam sai aasta tagasi enda juhtida ja mille ettevõte võtab tuleva aasta 1. oktoobrist ettevõtja Vjatšeslav Leedolt üle.

Kiil oli kahtluste kohaselt seotud kõikide kahtluse all olevate juhtumitega, kuid Kaljurand praamlaevade puhul altkäemaksu võtmisega seotud ei olnud. Altkäemaks ei liikunud otse Kiilile ja Kaljurannale, vaid mitme isiku ja äriühingu kaudu, kuid prokuröri sõnul on kahtlustatavad mingi osa altkäemaksust kindlasti kätte saanud.

Postimees kirjutas reedel, et lühidalt võib uurimisversiooni kokku võtta nii: sadama asejuht Allan Kiil tegeles ülemus Ain Kaljuranna teadmisel korruptiivsete ärisidemete loomise ja raha kokkuajamisega. Kahtlustatavad ise eitavad oma süüd täielikult. Raha sai teha kõigega, kus sadamal oli otsustusõigus – prahilepingute, konteinervedude, ehituslepingute ja muu seesugusega. Kui uskuda kahtlustusaktis viiel-kuuel lehel esitatud sündmuste kirjeldust, siis suutsid Kaljurand ja Kiil nii luua ettevõtete vahel omamoodi võrgustiku, mis tagas sadamajuhtidele kopsaka lisatulu.

26. augustil pidasid kaitsepolitsei töötajad altkäemaksu võtmises kahtlustatavatena kinni AS Tallinna Sadama juhatuse esimehe Ain Kaljuranna ja juhatuse liikme Allan Kiili. Mõlemat meest kahtlustatakse suures ulatuses altkäemaksu võtmises mitme aasta jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles