Rootsi delfiiniekspert ei usu, et Läänemerest võiks eksootilistele mereimetajatele püsiv kodu saada

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Delfiinieksperdi arvates võisid delfiinid siia sattuda koos heeringa suure liikumisega.
Delfiinieksperdi arvates võisid delfiinid siia sattuda koos heeringa suure liikumisega. Foto: SCANPIX

Rootsis Kolmårdeni loomaaia juures töötav delfiiniekspert Mats Amundin oli üllatunud, kui kuulis, et ka Eestis hiljuti delfiine märgati. Tema sõnul kipuvadki delfiinid vahel ujudes eksperimenteerima, kuid ta ei usu, et Läänemerest võiks delfiinidele päriselt kodu saada.

Miks on delfiinid praegu Läänemerre ujunud?

See võib olla seotud suure heeringate sissevooluga, mis läänerannikult tuli. Me oleme delfiine jälginud alates aprillist – üht delfiini nähti Rootsi rannikul ning hiljem hoiti teda tükk aega meie Kolmårdeni loomaaias (1,5 ruutkilomeetril asuvas loomaaias asub Skandinaavia ainus delfinaarium – toim.).

Lisaks nähti veel kaht delfiini Saksamaal Kieli läheduses ja üht, kes oli parajasti ujumas Kopenhageni sadamasse. Nii et võib-olla need kaks, keda nähti Kielis, on need delfiinid, keda nähti nii Rootsi kui Eesti rannikul. See on mõistagi spekulatsioon, ent samas tuleks see kõne alla küll.

Kas Läänemeri on delfiinide jaoks elamiseks sobiv paik?

Mitte päriselt. Tõenäoliselt tulevad nad Põhjamerest, kus on mõningane delfiinide populatsioon, näiteks Iirimaal, Šotimaa idarannikul ja Prantusmaa põhjarannikul. Seal nad peaksid elama, aga vahel kipuvad nad vales suunas ujuma.

Ehk siis, siia nad ei jää?

Ma loodan, et mitte. Delfiinide jaoks on siiski oluline leida viis, kuidas Läänemerest taas välja pääseda. Ma arvan, et nad teavad, mis põhi (ilmakaar-toim.) on ja kui nad tahavad koju minna, siis nad peaksid teadma, et põhjasuund viib nad koju.

Kas kliimasoojenemine on ka mingit rolli mänginud selles, et meie jaoks eksootilised loomad siia vetesse satuvad?

Ma ei usu, et globaalne soojenemine seda mõjutab. See lihtsalt juhtub teatud aja tagant ja on ebaregulaarne. Samuti ei saa öelda, et nüüd oleks Läänemeres delfiine tihedamini nähtud kui näiteks 10 või 20 aastat tagasi.

Seega ei pea me ka kartma, et varsti ujuvad haid meie vetes?

Seda ma küll ei usu.

Kuuldavasti nägite te sel suvel delfiini lausa oma koduaiast. Kuidas see juhtus?

Jah, ma hoian oma paate ühe kai ääres ja sealt ma tõepoolest üht delfiini nägin. Seejärel läksin ma naabri doki juurde ja sealt nägin ma delfiini lausa viie meetri kauguselt. See oli väga eriline kogemus, seda ma võin kinnitada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles