Midagi otse elust

Sigrid Kõiv
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
KAKS ÜHES: Arteri ja uuriva toimetuse liikmed (vasakult) Tuuli Koch, Taavi Kristjuhan, Oliver Kund, Eva Tammsaar, Verni Leivak, Sigrid Kõiv, Piret Kooli, Priit Pullerits, Risto Berendson, Anneli Ammas.
KAKS ÜHES: Arteri ja uuriva toimetuse liikmed (vasakult) Tuuli Koch, Taavi Kristjuhan, Oliver Kund, Eva Tammsaar, Verni Leivak, Sigrid Kõiv, Piret Kooli, Priit Pullerits, Risto Berendson, Anneli Ammas. Foto: Tairo Lutter

Eduard Vilde «Pisuhännas» ütleb Laura Ludvigile: «Ma võiksin sulle midagi anda – midagi otse elust – ilusa väikese episoodi.» Ja räägib siis loo kohtumisest Piibelehega, millel, nagu hiljem selgub, on kaugeleulatuvad tagajärjed.

Nii on ka igapäevase uudistevooga: inimesed teevad midagi, meie kirjutame, järgmised inimesed teevad midagi, meie kirjutame, tuleb eelmine seltskond tagasi, meie jälle kirjutame. Aga mis inimesed meie uudiste peategelased on? Miks teevad nad just selliseid valikuid, mis omakorda mõjutavad meie – lugejate – elu, veendumusi, väärtushinnanguid, annavad meile ideid ja teevad nalja?

Väike lugu, mis juhtus Lauraga tänavat ületades, käivitas kogu näidendi faabula.

Postimehe uuenenud Arter toob teieni nende inimeste lood, keda on põhjust teada just praegu. Need inimesed on lugejatele üldiselt juba tuttavad lavalt, kõnepuldist või staadionilt, kuid neis on alati veel midagi – säde, mis sütitab, innustab, paneb järele vaatama.

Uuenenud on ka Arteri toimetus. Kõigepealt, selleks, et need inimesed kõigist Eesti elu valdkondadest üles leida, hakkab Arter valmima koostöös uuriva toimetusega. Ajakirjanduses taandub kõik informeeritusele ning uuriva toimetuse kontaktid ja võimekus annavad Arteri valikutele senisest veel sügavama sisu. Teiseks saavad Arteris suleruumi kõik Postimehe andekad ajakirjanikud. Kolmandaks on Arteriga ühinenud kogenud ajakirjanik Piret Kooli, kelle tundlikud persooniintervjuud on juba ammu tuntud.

Arterisse jäävad alles tuttavad ja armastatud rubriigid, kuid lisanduvad uued avavad tuntud inimesi ootamatute nurkade alt. Täienevad ka kolumnistide read. Esimese uue tulijana astub värskes numbris üles Marko Reikop, kelle mõtted suvepuhkusest tekitavad kindlasti äratundmist.

Arteri tähelepanu saamiseks ei pea olema juba kuulus. Kuulsused ei kuku kosmosest, vaid kasvavad ja arenevad meie endi seast. Rubriigis «Enesehinnang» tutvustame neid andekaid inimesi, kelle eneseteostus püsib ühel kitsal alal ja on saavutanud täiuslikkuse, ning neid, kelle säravamad päevad on alles ees, kuid teekonna algus juba paljutõotav.

Pisuhänna lõpus tunnistab Vestmann: «Hakkan ära nägema, et õige ärimees meie päevil ka luuletaja peab olema.» Piibeleht on näidanud vanale, enesekindlale kalale teistsugust maailma ja mõtlemist. See on inspiratsioon, ja seda tahab uuenenud Arter anda ka lugejatele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles