«Pealtnägija»: Tallinna taksomaffia jõhkrutseb edasi

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taksod vanalinnas
Taksod vanalinnas Foto: Stanislav Moškov / Õhtuleht

Tunne on selline, nagu filmiks Tujurikkuja sketši. Sest see, kuidas Tallinna munitsipaalpolitsei dispetšer tunnistab suvalisele helistajale, et neist pole mingit kasu ja seetõttu nad ei kavatsegi oma tööd teha, peab lihtsalt olema mingi nali, vahendas ERR Uudised.

«Munitsipaalpolitsei! Tere!»

«Tere, helistan siit Estonia juurest ja vaatan jälle, et taksojuhid ruulivad ikka päris korralikult. Nüüd on siin juba kolm taksot ja kõik pargivad keelualas!»

«Kuskohas Estonia juures?» «Solarise vastas, väikese parkla külje peal seisavad taksod. Ma juba korra helistasin teile, lihtsalt oleks hea meel teid näha neid korrale kutsumas.»

«Aga me käisime siin, aga nad sõidavad eest ära!» «Sõidavad eest ära?» «Jah!»

«Tähendab, te siis ei tule kohale, sest nad sõidavad eest ära?» «Ei, me juba korra käisime, aga eks tuleme veel.»

Kui mupo patrull lõpuks Estonia teatri juurde jõuab, sketš jätkub. Taksomaffia, mis on teinud endale Tallinna kesklinna keelutsooni ebaseadusliku peatuse, veerebki vaikselt patrulli eest lihtsalt ära. Aga vaid korraks ümber nurga, et patrulli haihtumise järel oma piraatpeatuses koht taas sisse võtta.  

Paraku on see päris elu Eesti vabariigi pealinnas, Tallinnas aastal 2015. Päise päeva ajal sülitab vargaseaduste järgi elav taksomaffia võimule otse linna südames lihtsalt näkku. Ja kahjuks ei olnud see ainuke kord viimase kuu aja jooksul, kui «Pealtnägija» meeskond nägi, kui jõuetu ja otsustusvõimetu on meie võim mafioosse tsunfti ees, kelle jaoks kehtivad endiselt 90. aastate vargaseadused.

Esmakordselt «Pealtnägija» ajaloos kordasime publiku nõudmisel ajakirjanduslikku eksperimenti, mis lõi 2008. aastal laineid riigikoguni välja! Me laenasime jälle ehtsa takso ja kehastusime taksojuhiks, et tuvastada, kas meieni jõudnud appikarjed veel hullemast taksomaffast vastad tõele.

See, mida «Pealtnägija» koges nelja nädala vältel Tallinnas nüüd, 2015. aastal, jätab mulje, et võimud on käega löönud: südalinna magusaid peatuseid, kus võimutseb kartmatu taksomaffia ning kus kliendi ootamine võib võõrale taksistile olla ohtlik, on täna märksa enam kui seitse aastat tagasi. Ent kõige rohkem jäi silma selgelt üle käte läinud ülbus, jultumus ja karistamatuse tunne. Ja just nendest trendidest me täna räägimegi.

Eesti riigi suurimad väravad on Tallinna lennujaam ja sadam. Mõlemad on ära teinud mida iganes, et miljonid välismaalased ei satuks siia jõudes esimese asjana taksomaffia otsa, kes paarutavad julmalt ametliku taksopeatuse ette ja meelitavad sealt auto peale kliendi, kellele lüüakse siis vähemalt kolm kord kallim arvekirves.

«Kaks aastat tagasi läks ühel professoril sõit Tähetorni hotelli maksma 80 eurot,» rääkis Tallinna Lennujaama reisiterminali juhataja Asko Kivinuk. Ta jätkas: «Poolteist aastat tagasi saime kirja, kus Kanada reisikorraldaja tuli Eestisse uut sihtkohta vaatama ning ta esimene mulje oli see, kui ta sai siit kesklinna sõidu eest arve 35 eurot. Ta kirjutas meile, Tallinna linnale ja EASile, kuidas siia uut turgu avastama tulles oli esimene tervitus tema jaoks väljapetmine. Ta lõpetaski kirja sellega, et tema jaoks osutus see suureks pettumuseks. Palju see nüüd meilt turiste vähemaks võttis, ei oska keegi öelda.»

Tallinna sadama avaliku ohutuse programmi juht Tamo Vahemetsa sõnul on kõige markantsem näide, kui Tallinna sadamast Tabasallu sõitmise eest esitati kliendile 500-eurone arve. «Vanalinna alast sadamasse - 50 eurot. See tundub kohati täiesti normaalne,» lisas Vahemets.

Kivinuka sõnul jõudis olukord neli-viis aastat tagasi kriitilise piirini, saabuma hakkas meeletult kaebusi ning oli selge, et lennujaam peab kuidagi taksoäri ohjama hakkama.

Tänu keelumärkidele, tõkkepuudele, hoiatavatele flaieritele ja plakatitele ning G4Si turvatöötajate jõupingutustele on sadam ja lennujaam suutnud nn varrukameeste hulka oluliselt vähendada. Aga need, kes on jäänud, on nutikamad, jultunumad ja ülbemad.

Kivinuki sõnul on lennujaama töötajad märganud, et taksojuhtidel on selge töötjaotus. «Siin käib ainult üks seltskond. Kui siin neli-viis aastat tagasi oli 10-15 juhti, siis tänaseks on neid järgi jäänud viis. Neil on oma liider, oma juht, kes annab korraldusi; on see, kes on taksode pealeviskaja ehk taksode täitja. Tegevus on oma struktuuriga, nagu täiesti eraldi firma,» rääkis ütles reisiterminali juhataja ning näitas turvalindilt, kuidas nn taksomaffia töö käib.

«Siin on näha, kuidas ta jookseb järgi, valib välismaalase välja - kui sa välismaalase moodi välja näed, siis võetakse õigel hetkel kaasa. Huvitav on see, et inimesed lähevad temaga kaasa, ametlikust taksopeatusest mööda. Nad veetakse läbi terminali teise parklasse, teiste autode vahel seisvate taksode peale, mis on tülikas. Mingil määral peavad turistid ennast süüdistama,» lausus Kivinuk.

Kolm kuud tagasi tegi lennujaam erakordse käigu. Nad palkasid saabuvate lendude väravasse G4Si turvamehed, kelle põhiülesanne on seista varrukameeste ees ja kolmes keeles hoiatada, kui suure vea nad teevad, kui taksomaffia masina peale lähevad. Ja see, mis edasi juhtuma hakkas, on selge märk, kui karistamatult varrukamehed end täna Eesti riigis tunnevad.

Kristjan Saariku, G4Si lennundusosakonna juhataja sõnul ei ole turvameeste kontaktid taksojuhtidega olnud just meeldivad. «Meid on ähvardatud, nende sõbrad on meid ähvardanud. On jõutud erinevate konfliktideni; meid on jälitatud koju. Meie töötajatele on lastud koduteel gaasi. Seda tehti siis, kui töötaja läks siit rongi peale ning poole tee peal jäi üks auto seisma ja sealt lasti gaasi,» sõnas Saarik.

Tänaseks on turvafirma G4S teinud politseile avalduse seitsme juhtumi kohta, mille üks peategelane on 27-aastane noormees musta Lexusega. Muuhulgas kaks korda turvatöötajaid koduni jälitanud blond on ametlik taksist, kes sõidab Tallinna linnalt saadud loaga. Lennujaamale suure hulga kaebuseid kaela toonud mees ise aga lausa uhkustab oma saavutustega – näiteks riputas ta netti üles video, kus G4Si patrullid ta ühe järjekordse intsidendi järel ümber piirasid.

«Seal on episood, kus ta päeval siin sai reisijad ikkagi kätte ja me püüdsime reisijaid teise taksosse suunata. Lõpuks sõitis sama taksojuht meile ette ja kui ma ei eksi, siis see oli Tartu maanteel, kus ta tegi meie patrullidele äkkpidurdusi. Pärast seda tuli ta autost välja, lõi meie patrullsõiduki esiklaasi ning lahkus. Kogu see info sai ka politseile antud,» rääkis G4Si esindaja.

Samuti on netist kergesti leitav foto, mis on poseeritud pärast eelmainitud intsidenti, kus noormehed rabasid turvatöötajate ees ülbitsemiseks välja relva. Ehkki, nagu hiljem selgus, oli tegu gaasirelvaga - kommentaarid on vist liigsed.

Saariku sõnul on politsei kinnitanud, et tegelevad esitatud kaebusega ja et see on üks nende prioriteet. «Kuna lõpuks on ju politsei ja turvatöötajad need, kes võiksid aidata turvalisust tagada Eestis, siis tänaseks kahjuks ei ole see juhtum kuskile jõudnud. Loodame, et see lõpuks jõuab kuskile välja. Sest isiklikumalt ma ei pea täna mõistlikuks seda, et täna turvatöötajaid sellisel moel rünnatakse ning et nad peavad tundma endale ja oma perele ohtu,» lausus ta.

«On suhteliselt masendav ja arusaamatu, kuidas need inimesed saavad seda teenust osutada. Kuna on olnud konflikte, jätab see selgelt karistamatuse mulje küll,» arvas Kivinuk. «Ta on suur probleem, lennujaam ise kulutab selle probleemi haldamiseks või ohjamiseks 100 000 eurot aastas. Meie tegeleme tagajärgedega, aga seda kõike saaks ennetada, kui tagada, et sellised inimesed ei saaks taksoga sõita,» lausus Kivinuk.

Kui blondi Lexuse mehega seotud turvakaamera videod on politsei uurimistoimiku vahel, siis sealt on juba tulemusteta läbi käinud lint, mis pärineb 2013. aastast. Ehkki pilt näitab selgelt, kuidas üks Tallinna sadama põhiline varrukamees tagurdab taksoga sihilikult otsa Ühisteenuste kontrolörile, ei olnud see piisav tõendusmaterjal, et kedagi karistada.

Pealtnägijat eksperimentide juures aidanud taksojuhid küsisid seitse aastat tagasi ja küsivad ka täna, et kas keegi peab tõepoolest surma saama selleks, et riik, linn, politsei või kes iganes lõpuks ärkaks, kuulutaks Tallinna taksomaffiale sõja ning kehtestaks veerand sajandit pärast Eesti riigi taasloomist selle pealinnas lõpuks ometi selle riigi seadused. Kahjuks on see kartus vahepeal juba tõeks saanud. 

Kaks aastat tagasi jõulude eelsel laupäeval kees Hollywoodi ees elu nagu tavaliselt. Kella 02.30 ajal nägid tunnistajad, kuidas ööklubi esisel platsil tuigerdas noormees, kelle juurde tagurdas takso. Juht väljus, läks tuikuja juurde ja lõi talle rusikaga näkku. Mees kukkus pikali ja taksojuht sõitis ära.

Ei ole mingit kahtlust, et see tragöödia on Tallinna taksonduses lokkava korralageduse kõige ehtsam tagajärg. Jõululaupäeval haiglas surnud 22 aastane Oleg oleks elus, kui hambutu kord ei lubaks täna taksojuhiks hakata kas või vanal retsil. Ja Mihhail Lozovski, kes Olegi Hollywoodi ees ühe hoobiga kooma lõi, on lausa avalikkusele tuntud kurikuulus vana rets.

2002. aasta 14. oktoobril teatas «Aktuaalne Kaamera»: Süüdistuse järgi peksis Pärnu vanglas karistust kandev Mihhail Lozovski prefektuuri kriminaalosakonna juhi Uno Reediku tellimusel arestimaja kambris nr 16 kinnipeetavatelt välja tunnistusi. Tänutäheks sai Lozovski endale kambrisse kõik mugavused. Sealhulgas kassipoja, kelle kaela ehtis väidetavalt jäme kuldkett. Lisaks sellele lubati tal käia vabaduses ja ka politseis oli ta nn oma inimene. Vahialused kirjeldasid täna kohtus, mismoodi Lozovski aheldas nad käeraudadega nari külge, peksis neid kumminuia, rusikate ja jalgadega.

Selle sajandi ühe räpasema politseiskandaali võtmetegelane Lozovski pandi vähemalt 31 kinnipeetu peksmise eest 2004. aastal vangi 3 aastaks. Terve tema kriminaal- ja väärtegude register on aga kuus lehekülge paks. Ja vot see mees töötas aastaid Tallinnas täiesti ametliku taksojuhina.

Mõned taksojuhid esitasid politseisse ka kaebuse, kui pärast Lozovski ähvardusi nende autot lõiguti või lõhuti. Need lood ei jõudnud aga kuhugi. Lozovski töötas taksistina edasi ja terror jätkus kuniks ta noore mehe surma põhjustamise eest vangi pandi. Tähelepanuväärne on, et Lozovski tööandja ja tema heaks kohtus tunnitanud mees oli, Aleks Idavain. Seesama mees, kes nimetas 2008. aastal end Pealtnägija toimetajale Hollywoodi esise bankovka ehk taksomaffia pealikuks.

20aastase staažiga taksojuht Aleksander meenutab samuti kohtumist Lozovskiga. «2011. aastal ma olen selle sama taksojuhiga, kes lõi surnuks, ka kakelnud. Ta on mulle kallale tulnud. Tal oli Hollywoodi juures selline ülesanne, et kui keegi taksojuht ei saanud aru, et siin seista ei tohi, siis ta tuli ja lõhkus rehve ja taksojuhi omandit,» sõnas taksojuht. Ta lausus, et on pärast inimese surmaga lõppenud juhtumit lootnud olukorra paranemisele, kuid kahjuks on asjad vaid hullemaks läinud.

Vana rets Lozovksi on veel vangis, aga kokku seitse korda kriminaalkorras karistatud varrukamees Arkadi jahtis veel eelmisel reedel Tallinna linnavalitsuse ees kliente. Politsei on tabanud selle mehe koduvalt autoroolist narkojoobes. Viimati alles 1,5 kuud tagasi – 15. juuli südapäeval tänu tublide linnakodanike valvsusele. Ometi viib see narkomaanist bankovka-maffia liige täna ikka inimesi taksoga ööklubist koju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles