Katoliku kirik tähistab Eesti pühendamist Neitsi Maarjale

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuju Neitsi Maarjast ja lapsest
Kuju Neitsi Maarjast ja lapsest Foto: SCANPIX

Katoliku kirik tähistab missaga 800 aasta möödumist Eesti pühendamist Neitsi Maarjale.

Rooma-katoliku kirik tähistab pühapäeval Tallinnas Peeter-Pauli kirikus peetava missaga 800 aasta möödumist Liivimaa ehk praeguste Eesti ja Läti alade pühendamist Neitsi Maarjale. Missal uuendavad Eesti katoliku kiriku pea piiskop Philippe Jourdan ja Riia peapiiskop Zbignievs Stankevics pühendamist.

Missast võtab osa ka Rooma paavsti esindaja Balti riikides, peapiiskop Pedro Lopez Quintana.

«Pühendamine Maarjale tuletab meile meelde Eestimaa kristlikke juuri. Need juured ei ole kadunud, vaid elavad edasi meie hinges, meie väärtustes, meie peredes, vahel isegi ilma, et meie seda teadvustaksime. Pühendamine Maarjale ei ole ainult ajalooline otsus, millega Eesti koos Lätiga astusid kunagi Euroopa riikide perre. See on tol ajal, ja on veel tänapäeval, usumärk, mida mul on rõõm pühapäeval uuendada, millega me palume Jumala Ema kaitset ja eestkostet,» ütles piiskop  Philippe Jourdan BNS-ile.

Missa algab pühapäeval kell 12.00 Tallinnas Peeter-Pauli kirikus, üritus on kõikidele avatud.

Maarjamaa (ladina Terra Mariae ehk Terra Mariana) nimetuse võttis 1201. aastal kasutusele piiskop Albert. Paavst Innocentius III kinnitas Maarjamaa nime 1216. aastal. 20. sajandil muutus Maarjamaa Eesti kirjanduslikuks nimetuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles