Aadu Must: ordenite tähendused on erinevad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aadu Must
Aadu Must Foto: Margus Ansu

Ajaloolase Aadu Musta selgituste kohaselt tähendab orden Euroopa kultuuritraditsioonis ordusse kuulumist ehk mingite väärtustega inimeste seas olemist nind seetõttu peab igaüks ise otsustama, kas ta sobib sinna seltskonda või mitte.

Venemaa president Dmitri Medvedev andis sellel kuul Sõpruse ordeni nii maestro Eri Klasile kui ka päästeameti peadirektorile Kalev Timbergile ning presidendi aukirja sõudjale Jüri Jaansonile. Klas sai ordeni inimesi kultuurisidemete arendamise ja populariseerimise eest ning Timberg abi osutamise eest suviste tulekahjude kustutamisel. Jaansonile anti aukiri, sest Venemaa sõudmine tähistas oma 150. sünnipäeva ja Jaanson oli kunagise Nõukogude Liidu sõudekoondise tugitala.

Eilses Raadio 2 saates «Olukorrast riigis» visati õhku küsimus, et kas eestlased peaks vastu võtma kõik neile antavad ordenid ja autasud või tasuks kaaluda, et kes annab ja miks annab.

Aadu Musta hinnangul on selliste teiste riikide poolt antud autasude üks olulisi funktsioone rahvaste suhete parandamine.

«Miks meie diplomaadid on palju autasusid saanud,» küsis ta. «Me pole neid riike üles ehitanud, vaid panused on antud suhete arendamisse.»

«Selles mõttes on sümpaatne, et väärikad saavad autasusid, sest see on vihje suhete parandamise püüdlusele,» lisas ta.

Tartu Ülikooli ajaloo osakonna endise juhataja sõnul tuleks vaadelda, milline orden või autasu inimesele antakse, sest ordenite ajalood ja tähendused on erinevad.

«Kui mind oleks autasutanud Punalipu ordeniga, mida said massirepressioonide ajal inimesi maha lasknud isikud, siis oleks teadnud, et sellesse seltskonda ma ühte ei sobi,» selgitas ta. «Leian, et Sõpruse orden peaks kandma pigem hea tahte sõnumit ja olen seda meelt, et kuni pole vastupidiseid andmeid, on õige aktsepteerida.»

Must rõhutas ka, et tema hinnangul on näiteks Kalev Timberg oma ala südamega võttev inimene, kes pole lisaks veel poliitik vaid spetsialist.

«Ja kui Eri Klas on valmis vastu võtma kõrge autasu, siis mina tema valikut absoluutselt aktsepteerin,» nentis ta.

Must ei soovinud oletada, kuidas inimesed reageeriks, kui samasugused aukirjad oleks andnud Hiina või Põhja-Korea, vaid lausus, et kuigi temal on kombeks selliste žestide taga näha pigem hea tahte avaldust kui provokatsiooni, tõstis üks tema Rootsi kolleeg, kes muidu suhtub eestlastesse väga hästi, esile, et eestlastes on küllaltki suur annus sallimatust.

«Ma vaidlesin talle vastu, kuid ma ei välista, et tema etteheites võis olla midagi sisulist,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles