Sutrop: oluline on, mille eest orden antakse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margit Sutrop
Margit Sutrop Foto: Peeter Langovits

Tartu Ülikooli eetikakeskuse juhi Margit Sutropi hinnangul ei ole küsimus ei ole mitte maas, kes ordeni annab, vaid selles, mille eest antakse.

Venemaa president Dmitri Medvedev andis sellel kuul Sõpruse ordeni nii maestro Eri Klasile kui ka päästeameti peadirektorile Kalev Timbergile ning presidendi aukirja sõudjale Jüri Jaansonile. Klas sai ordeni inimesi kultuurisidemete arendamise ja populariseerimise eest ning Timberg abi osutamise eest suviste tulekahjude kustutamisel. Jaansonile anti aukiri, sest Venemaa sõudmine tähistas oma 150. sünnipäeva ja Jaanson oli kunagise Nõukogude Liidu sõudekoondise tugitala.

Eilses Raadio 2 saates «Olukorrast riigis» visati õhku küsimus, et kas eestlased peaks vastu võtma kõik neile antavad ordenid ja autasud või tasuks kaaluda, et kes annab ja miks annab.

«Antud juhtumite puhul ei näe ma küll probleemi, miks tunnustatud oleksid pidanud ordenit mitte vastu võtma,» sõnas Sutrop.

Sutropi hinnangul õhutab selline probleemi püstitamine ajakirjaniku poolt viha, mida abi osutamisega tulekahjuga võitlemisel, kaudselt kustutati.

«Eesti päästeameti korraldatud abi Venemaale tulekahju kustutamisel näitas Eesti eelarvamustevaba suhtumist naaberriiki ja ordeni andmine selle tegevuse eest oli kinnitus selle kohta, et abi on tänuga vastu võetud,» lisas Sutrop. «Oleks väga imelik, kui nüüd sellest tänust demonstratiivselt keeldutaks.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles