Fotod ja video: Ämaris maandus kaks superhävitajat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna keskpäeval maandusid Ämari lennubaasis kaks Ameerika Ühendriikide õhuväe hävitajat F-22 Raptor.

Superhävitajaid saatsid tankurlennuk KC-135 ja kaks A-10 ründelennukit.

F-22 Raptorid kasutavad kõige kaasaegsemat tehnoloogiat, seetõttu ei lubatud Ämari lennubaasis hävitajaid filmida või pildistada lähemalt kui paarikümne meetri kauguselt.

«Need lennukid opereerivad ainult väga valitud lennubaasides ning F-22 tänane maandumine on suur tunnustus kogu Eesti õhuväe professionaalsusele, millega tagame ööpäevaringse Ämari lennubaasi ning seire- ja juhtimisvõime toimimise tasemel, mis vastab ka maailma tugevaima õhuväe tipptehnika kasutamise nõuetele,» ütles õhuväe ülem kolonel Jaak Tarien.

Kaitseminister Sven Mikseri sõnul on F-22 Raptorite maandumine Ämari lennuväljal oluline, kuna tegemist on seda tüüpi lennukite esmakordse treeningmissiooniga Euroopas üldse.

«Lisaks Saksamaale ja Poolale maandutakse selle treeningmissiooni raames ka Ämari õhujõudude baasis. See on ühest küljest oluline sõnum Ameerika Ühendriikide valmisolekust ja liitlaste solidaarsusest meiega. Teisest küljest on see väga suur tunnustus Eestile, Eesti õhuväele ja Ämari baasile,» ütles Mikser Postimehele.

Kaitseministri sõnul annab F-22 Raptorite visiit tunnistust sellest, et paljude aastate jooksul Ämari õhujõudude baasi ehitusse tehtud investeeringud on ennast ära tasunud ning lennubaas on võimeline vastu võtma ka kõige tehnoloogilisemalt keerulisemaid ja arenenumaid sõjalennukeid.

Ta lisas, et tänane USA hävitajate visiit Ämarisse on kindlasti sõnum sellest, et ei tasu üritada ühegi NATO liikme vastu midagi provokatiivset, sest NATO liitlased on ühtsed kõigi, ka kõige väiksemat liitlaste kaitsmisel.

Saksamaalt Eestisse lennanud F-22 Raptorid suunduvad täna õhtul Saksamaale tagasi.

Augusti lõpust kuni septembri keskpaigani toimub neljast hävitajast F-22 koosneva Ameerika Ühendriikide lennusalga külaskäik Euroopasse. Tegemist on seda liiki ülimoodsate lennukite esmakordse visiidiga Euroopasse.

Kaitsevägi teatas, et visiit näitab Ameerika Ühendriikide panust Euroopa julgeoleku tugevdamiseks ja kinnitab liitlastele, et USAle on tähtis liitlaste julgeolek.

Hävitajate eesmärk on ka harjutada koostööd liitlaste õhuvägedega ning tutvumislendude kaudu tundma õppida Euroopa õhuruumi, lisas kaitsevägi. Ühtlasi on külaskäik heaks harjutuseks lennukeid vastuvõtvate riikide õhuvägedele.

Euroopat väisavad hävitajad kuuluvad USA õhuväe 95. hävitajate eskadrilli koosseisu, mis baseerub Tyndalli lennubaasis Floridas. Euroopas viibides baseeruvad hävitajad Saksamaal Spangdahlemi lennubaasis.

F-22 Raptor on USA õhuväe uusim hävitaja. Oma stealth-omaduste (varg tehnoloogia), relvastuse, avioonika, manööverdusvõime ning juhitavuse poolest loetakse lennukit maailma parimaks.

Praegu on F-22 ainus uude, nii nimetatud viiendasse hävitajate põlvkonda kuuluv relvastuses olev hävitaja maailmas. Lennuki relvastuses on nii õhk-õhk kui ka õhk-maa relvad.

USAl on praegu 195 F-22 hävitajat. F-22 maksab koos relvastusega umbes 189 miljonit dollarit (147 miljonit eurot).

USA saatis eelmisel nädalal Saksamaale neli taktikalist hävitajat F-22, mis osalesid Poolas treeningharjutusel.

Augusti lõpus teatas USA õhuvägi, et saadab Euroopasse kõrgtehnoloogilisi hävituslennukeid F-22, mis hakkavad osalema õppustel teiste riikide sõjavägedega ning rahustama Vene agressiooni pärast muretsevaid liitlasi.

USA õhujõud on kasutanud F-22 hävitajaid näiteks õhurünnakutes islamistliku äärmusrühmituse Islamiriik vastu.

F-22 tehnilised andmed

Tootja: Lockheed-Martin, Boeing

Mootor: kaks Pratt ja Whitney F199-PW-100 turbomootorit järelpõlemiskambritega

Tõukejõud: 35 000 naela (mõlemal mootoril)

Tiivaulatus: 13,6 meetrit

Pikkus: 18,9 meetrit

Kõrgus: 5,1 meetrit

Kaal: 19 700 kilogrammi

Maksimumkaal õhkutõusul: 38 000 kilogrammi

Kütuse mahutavus: 8200 kilogrammi, koos kahe välise tiivas asuva mahutiga 11 900 kilogrammi

Maksumumkiirus: Mach 2,25 (2410 km/h)

Lennukaugus: 2960 kilomeetrit koos kahe välise kütusepaagiga

Lennukõrgus: 15-20 kilomeetrit

Relvastus: M61A2 20-millimeetrise kaliibriga pardakahur 480 mürsuga, kaks AIM-9 infrapunasihikuga õhk-õhk-tüüpi raketti, kuus AIM-120 radarjuhitavat õhk-õhk tüüpi raketti, kaks 1000-naelast GBU-32 JDAM pommi, kaks AIM-120 radarjuhitavat õhk-maa-tüüpi raketti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles