Lääne-Nigula vallavalitsus protestib katkusigade matmispaiga vastu

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Igas maakonnas peavad olema tagatud  sigade ohutud matmispaigad. Foto on illustratiivne.
Igas maakonnas peavad olema tagatud sigade ohutud matmispaigad. Foto on illustratiivne. Foto: Marko Saarm

Lääne-Nigula vallavolikogu ja vallavalitsus ei ole nõus keskkonnaameti otsusega matta tuhanded sead Ledissoo looduskaitseala lähedale, juhul kui taud peaks jõudma Atria farmid OÜ Linnamäe seafarmi ning sead tuleks tappa. 

Läänemaa kõige suurem Atria farmide Linnamäe seafarm ligi 7000 seaga asub Lääne-Nigula vallas Linnamäe külas. Keskkonnaamet kinnitas eile ennetavalt 10 kilomeetri kaugusele farmist Keedika küla Piirsalu metskonna kinnistule matmispaiga juhuks, kui katk peaks farmi tabama ja sead hukkamisele läheks, selgub Lääne-Nigula vallavolikogu esimehe Andres Kampmanni ja Lääne-Nigula vallavanema Mikk Lõhmuse pöördumisest valitsuse ja maaeluministeeriumi poole.

Kinnitatud matmispaik asub Ledissoo looduskaitseala sihtkaitsevööndist 200 meetri kaugusel, 500 meetri kaugusel on lähim talu ja 450 meetri kaugusel selle talu kaev. Vallavalitsuse hinnangul on keskkonnaameti toodud seisukohad matmispaiga ohutuse kohta ebamäärased ning neil puudub selgus, mis saab siis, kui toimub reostus ning kaevud ja põhjavesi peaksid reostuma.

«Teadaolevalt on  sigade Aafrika katku viirus väga vastupidav ja säilib erinevates tingimustes väga pikka aega, näiteks pinnases kauem kui kuus kuud. Samas kuumutamisel ehk põletamisel 70 kraadi juures viirus hävib,» märgivad ametnikud kirjas.  

«Kõik õigusaktid SAK-i teemadel ütlevad, et kõige tõhusam viiruse hävitamise viis on põletamine. Siiani on täpsemalt läbi kaalutlemata hukatud loomade avapõletamise võimalused. Tulenevalt sellest peaksid tauditõrje eest vastutavad organid leidma võimalused haigestunud ja hukatud loomade põletamiseks, mitte ainult Läänemaal, vaid kogu riigis, ning korjuste massmatmine peab olema välistatud,» märgivad nad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles