Afganistani tüdrukutekool sai Eestilt arvuti ja õmblusmasina

Maari Ross
, Eesti-Afganistani sõpruskoolide projekti koordineerija
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aschiana Parwani kooli õpilased koolihoovis.
Aschiana Parwani kooli õpilased koolihoovis. Foto: Maari Ross

Eesti toetab kümmet Afganistani kooli arvutite, õppevahendite ning muu koolitööks vajalikuga. Eesti Välisministeerium eraldas arengukoostöö vahenditest igale Afganistani koolile, kel on sõpruskool Eestis, 15 000 krooni. Enamik koole soovis selle raha eest soetada arvuti, aga ka näiteks õppevahendeid geomeetriatunniks ning üks kool saab endale uue kaevu.


Esimesed õppevahendid andsime Afganistani visiidi käigus üle sel nädalal koolile nimega Aschiana Parwan. Kabulist põhja pool Tšarikari linnas asuv Aschiana Parwan on väike kool, kus õpib 125 tütarlast, kes on kas sõjas orvuks jäänud või väga vaestest peredest pärit. Seetõttu on nad pidanud töötama, näiteks veekandjatena või turul ema valmistatud pirukaid müünud, on koolitööst maha jäänud ning neid ei võeta tavakooli enam vastu. Aschiana Parwani kool õpetab neid tüdrukuid kiirendatud õppekava järgi, kuni nad jõuavad õppetöös piisavalt kaugele, et saavad tavakooli tagasi minna. Samuti saavad tüdrukud tasuta koolilõunat, mida tavakoolis ei pakuta.

Parwani kool on isegi Afganistani mõistes väga vaene ja siin puuduvad mitte ainult arvutid, vaid ka toolid ja lauad – õpilased istuvad põrandal. Püüame leida Eesti-Afganistani sõpruskoolide projekti kaudu lisaraha, et kool saaks endale lauad, toolid ja koolivormid.

Kooli juhtkond otsustas Eestist saadud rahaga osta koolile arvuti ja õmblusmasina. Õmblusmasin on selle kooli jaoks eriti oluline, sest tüdrukud õpivad erinevalt tavakoolist ka õmblemist ja juuksuriks ning kosmeetikuks, mis on peamised ametid, millega Afganistani naised ennast elatavad.

Õpilastel oli väga hea meel ka arvuti üle ja nad ei jõua ära oodata, millal saavad internetiühenduse, et oma Tallinnas asuva sõpruskooliga Skype-i kaudu suhelda. Peamine küsimus Eestist tulnud külalistele oli tüdrukutel aga järgmine: «Äkki me ei ole piisavalt ilusad või hästi riides ja me ei meeldi eesti koolilastele?» Aschiana Parwani sõpruskool on Tallinna Tehnikagümnaasium, mille õpilased saatsid Afganistani sõpruskoolile pilte Eestist, kirju ning omavalmistatud kotte.

20. oktoobrist 3. novembrini kestval Afganistani visiidil osaleb ka dokumentaalfilmide režissöör Vahur Laiapea, kes teeb tütarlastekooli õpilaste elust filmi. Visiidi käigus kohtume õpetajate, õpilaste, kogukonna liikmete ning Parwani provintsi kuberneriga. Tšarikari linna jaoks on välismaalastest koosnev võttegrupp suhteliselt haruldane nähtus ning kumu meie tegemistest on kiiresti levinud.

Palusime õpilastel eelnevalt vanemaid teavitada, et koolis filmitakse ning konservatiivsemad vanemad ei saatnudki neil päevil oma tütreid kooli. Enamik tüdrukuid oli siiski kohal ja julgemad nõustusid kaamera ees intervjuusid andma ning meid ka oma kodudesse filmima lubama. Erinevalt läänes levinud kujutelmast tüüpilisest afgaanist kui hambuni relvastatud ja kohe end õhkima hakkavast pommivööga habemikust peavad afgaanid ise end väga sõbralikeks inimesteks ja külalislahkus on siinse kultuuri üks põhiväärtusi.

Käesolev Afganistani visiit on teine kokku neljast reisist, mille Jaan Tõnissoni Instituut korraldab eesti õpetajatele ja ajakirjanikele Eesti-Afganistani sõpruskoolide projekti raames. Alates 2009. aasta märtsist teostab Jaan Tõnissoni Instituut Eestis kolmeaastast projekti, mille eesmärk on luua kontakte Eesti ja Afganistani koolide vahel ning tutvustada Afganistani Eestis. Projekti rahastavad Euroopa Komisjon ja Eesti Välisministeerium arengu- ja humanitaarabi vahenditest.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles