Mihkelson: aumärgi andmisel peab olema arusaadav põhjus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Mihkelson
Marko Mihkelson Foto: Peeter Langovits

Poliitiku ja välispoliitika eksperdi Marko Mihkelson sõnul peaks iga autasu andmisel olema konkreetne ja arusaadav põhjus, mis eestlastele antud aumärkide puhul ka olemas on.

Venemaa president Dmitri Medvedev andis sellel kuul Sõpruse ordeni nii maestro Eri Klasile kui ka päästeameti peadirektorile Kalev Timbergile ning presidendi aukirja sõudjale Jüri Jaansonile. Klas sai ordeni inimesi kultuurisidemete arendamise ja populariseerimise eest ning Timberg abi osutamise eest suviste tulekahjude kustutamisel. Jaansonile anti aukiri, sest Venemaa sõudmine tähistas oma 150. sünnipäeva ja Jaanson oli kunagise Nõukogude Liidu sõudekoondise tugitala.

Eilses Raadio 2 saates «Olukorrast riigis» visati õhku küsimus, et kas eestlased peaks vastu võtma kõik neile antavad ordenid ja autasud või tasuks kaaluda, et kes annab ja miks annab.

«Mul tekiks rohkem küsimusi, kui näiteks Põhja-Korea liider otsustaks autasustada, see tunduks kummaline, sest igal autasul peaks olema konkreetne ja arusaadav põhjus,» selgitas Mihkelson. «Nendel juhtudel on selge.»

Mihkelsoni sõnul on tal endalgi tulnud kokku puutuda situatsioonidega, kus talle on omistatud Prantsusmaa ja Poola ordenid ning tal pole tekkinud küsimus, et kas võiksin need vastu võtta.

«Olen aru saanud, et üheks osaks on sinu enda töö, ja teisest küljest toimub nende riikide vahel normaalne läbikäimine ja suhtlus,» selgitas ta.

Mihkelsoni hinnangul on Eestis aumärkide süsteem hakanud tervikuna korrastuma, kuid võib-olla võiks tõesti selliste situatsioonide jaoks, kus pole päris aru saada, mida märgiga öelda tahetakse või mis selle märgi sisu on, olla kuskil kirja pandud meeldetuletus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles