Kaart: omavalitsused ei taha pagulasi vastu võtta

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aafrikast ja Lähis-Idast pärit põgenikud
Aafrikast ja Lähis-Idast pärit põgenikud Foto: SCANPIX

Sotsiaalministeeriumi dokumendiregistrist nähtub, et reedeks oli oma võimekusest pagulaste vastuvõtmisel teada andnud väike hulk kohalikke omavalitsusi.

Tänaseks vastanud omavalitsuste selgitustest nähtub, et suuremal osal neist puuduvad pagulaste majutamiseks vajalikud eluruumid või kui vallas on mõni vaba sotsiaalkorter, soovitakse seda hoida kohalike elanike tarbeks.

«Hanila vallal on hetkel käsutada ainult piiratud ulatuses sotsiaalelupind vältimatute juhtumite tarbeks. Me ei saa planeerida sinna pagulaste elama paigutamist, sest sellisel juhul ei saa me tagada sotsiaalset kaitset oma valla elanikele vastavate juhtumite ilmnemisel,» vastas ministeeriumile näiteks Hanila vallavanem.

«Olukorras, kus Haapsalu linnal napib ressursse oma seaduse järgsete kohustuste tagamiseks, puuduvad meil võimalused pagulaste majutamiseks munitsipaalpinnale,» teatas ministeeriumile Haapsalu linnapea.

Samuti Läänemaal asuv Ridala vald asus samuti seisukohale, et nad ei saa hetkel pagulasi vastu võtta. «Üldiselt mõistetakse selle teema olulisust ja saadakse aru, et meie riigil tekib kindlasti nende vastuvõtu kohustus, sest oleme ju EL teiste liikmesriikidega solidaarsed. Ridala valla võimalusi arvestades leiti siiski, et Ridala vallal puudub niisugune vaba elamispind,» vastas vallavanem ministeeriumile.

Pärnumaal asuv Saarde vald leidis samuti, et neil ei ole samuti pagulaste majutamiseks võimekust. «Saarde vallavalitsusele teadaolevalt puuduvad Pärnu maakonnas vajalikud erialaspetsialistid (tõlgid, tugiisikud), kes oleksid pagulastele abiks Eesti kultuuriruumiga kohanemisel,» põhjendas vallavanem.

Omavalitsustele anti aega 9. septembrini, et sotsiaalministeeriumile teatada, milline on nende võimekus pagulaste vastuvõtmisel. Nii mõnigi omavalitsus on juba tänaseks teatanud, et saavad vastata alles kuu teises pooles, kuna soovivad teemat põhjalikumalt lahata. Samuti on oodata, et suurem osa omavalitsusi teatab oma seisukoha kas päev varem või siis 9. septembril.

Samal päeval on oodata Euroopa Komisjonilt ka uut täiendavat plaani, mis näeb tõenäoliselt ette täiendavalt 100 000 - 160 000 pagulase ümberjaotamist.

*Kaart ei ole täielik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles