F-22 piloot: selle hävitajaga lendamist ei anna millegagi võrrelda

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ameerika Ühendriikide hävitaja F-22 Raptori piloodi, major David Ruizi sõnul on tegemist ülimalt võimeka lennukiga ning selle hävitajaga lendamise kogemust ei anna millegagi võrrelda.

«Viienda põlvkonna hävitaja F-22 on eriline, kuna tal on peal vargtehnoloogia, mis muudab lennuki avastamise väga raskeks. Lennukil on ülihea manööverdamisvõime, hävitaja suunda saab muuta väga kiirelt ja järsult. See on väga väle lennuk. Lennukisse integreeritud avioonika annab piloodile ülimusliku situatsioonitunnetuse,» loetles major Ruiz F-22 Raptori eeliseid teiste hävitajate ees.

Ta lisas, et lennuk on võimeline lendama ülehelikiirusega palju kauem kui teised hävitajad.

Major Ruiz märkis, et varem lendas ta F-15C-tüüpi hävitajaga, kuid F-22 Raptorit juhtida on täiesti teistmoodi kogemus, mida ei anna millegagi võrrelda.

«Ma arvan, et pilootidel, kes selle lennukiga lennata saavad, on väga vedanud ja nad võtavad sellest võimalusest parima,» ütles major Ruiz täna Ämari lennubaasis Postimehele.

Täna keskpäeval maandusid Ämari lennubaasis kaks Ameerika Ühendriikide õhuväe hävitajat F-22 Raptor. Superhävitajaid saatsid tankurlennuk KC-135 ja kaks A-10 ründelennukit. Saksamaalt Eestisse lennanud F-22 Raptorid suunduvad täna õhtul Saksamaale tagasi.

F-22 Raptorid kasutavad kõige kaasaegsemat tehnoloogiat, seetõttu ei lubatud Ämari lennubaasis hävitajaid filmida või pildistada lähemalt kui paarikümne meetri kauguselt.

Euroopat väisavad hävitajad kuuluvad USA õhuväe 95. hävitajate eskadrilli koosseisu, mis baseerub Tyndalli lennubaasis Floridas. Euroopas viibides baseeruvad hävitajad Saksamaal Spangdahlemi lennubaasis.

F-22 Raptor on USA õhuväe uusim hävitaja. Oma stealth-omaduste (vargtehnoloogia), relvastuse, avioonika, manööverdusvõime ning juhitavuse poolest loetakse lennukit maailma parimaks.

Praegu on F-22 ainus uude, nii nimetatud viiendasse hävitajate põlvkonda kuuluv relvastuses olev hävitaja maailmas. Lennuki relvastuses on nii õhk-õhk kui ka õhk-maa relvad. USAl on praegu 195 F-22 hävitajat. F-22 maksab koos relvastusega umbes 189 miljonit dollarit (147 miljonit eurot).

F-22 tehnilised andmed

Tootja: Lockheed-Martin, Boeing

Mootor: kaks Pratt ja Whitney F199-PW-100 turbomootorit järelpõlemiskambritega

Tõukejõud: 35 000 naela (mõlemal mootoril)

Tiivaulatus: 13,6 meetrit

Pikkus: 18,9 meetrit

Kõrgus: 5,1 meetrit

Kaal: 19 700 kilogrammi

Maksimumkaal õhkutõusul: 38 000 kilogrammi

Kütuse mahutavus: 8200 kilogrammi, koos kahe välise tiivas asuva mahutiga 11 900 kilogrammi

Maksumumkiirus: Mach 2,25 (2410 km/h)

Lennukaugus: 2960 kilomeetrit koos kahe välise kütusepaagiga

Lennukõrgus: 15-20 kilomeetrit

Relvastus: M61A2 20-millimeetrise kaliibriga pardakahur 480 mürsuga, kaks AIM-9 infrapunasihikuga õhk-õhk-tüüpi raketti, kuus AIM-120 radarjuhitavat õhk-õhk tüüpi raketti, kaks 1000-naelast GBU-32 JDAM pommi, kaks AIM-120 radarjuhitavat õhk-maa-tüüpi raketti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles