Täna möödub aasta Eston Kohvri röövimisest

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eston Kohver.
Eston Kohver. Foto: Reuters

Täpselt aasta tagasi, mullu 5. septembril, rööviti Eesti territooriumilt kaitsepolitseinik Eston Kohver, kes möödunud kuu lõpus Venemaal spionaažis süüdi mõisteti ja 15 aastaks vangi mõisteti.

Eesti kaitsepolitsei teatas mullu 5. septembri õhtul, et sama päeva hommikul kella üheksa ajal võtsid Venemaalt tulnud tundmatud isikud relva ähvardusel vabaduse teenistuskohuseid täitnud kaitsepolitsei ametnikult ja viisid ta endaga üle piiri Venemaale. Vahejuhtum leidis aset Luhamaa piiripunkti läheduses Võrumaal Meremäel. Inimröövile eelnes Venemaa suunalt operatiivraadioside segamine ja suitsugranaadi kasutamine.

FSB väitel peeti Kohver kinni Pihkva oblasti territooriumil, kapo sõnul ei vasta see väide tõele. Seda tõestab ka mõlema riigi piirivalvurite ühiselt koostatud piiririkkumise ühisvaatluse protokoll, kus on kirjas, et toimus piiririkkumine suunaga Vene Föderatsioonist Eesti Vabariiki ja tagasi.

Kohvrit hoiti esialgu Moskva Lefortovo vanglas, suve hakul toodi ta Pihkvasse. 19. augustil mõistis Venemaa Pihkva oblastikohus Kohvri 15 aastaks vangi. Kohus mõistis Kohvri süüdi spionaažis, ebaseaduslikus piiriületuses, relva ebaseaduslikus omamises ja selle salakaubaveos.

Spionaaži eest mõistis kohus Kohvrile 13 aastat vangistust ning relva ebaseadusliku omamise ja selle salakaubaveo eest kaks aastat vangistust. Ebaseadusliku piiriületuse eest määras kohus Kohvrile 100 000 rubla ehk 1375 eurot trahvi.

Eile jõustus Kohveri süüdimõistmine, kuna ta ei vaidlustanud kohtuotsust.

Eesti on seisukohal, et Kohvri röövimine ja tema üle peetud kohtuprotsess on algusest peale ebaseaduslik ning ta tuleb viivitamatult vabastada.

Kohver tuleb vabastada

«Mõelgem täna Eston Kohvrile, kaitsepolitsei ohvitserile, kes on viibinud täpselt aasta Venemaal vangistuses. Teda ootavad kodus abikaasa ja ta neli last. Olgu meie mõtted ja lootused – kõrvuti Eesti riigi igapäevase katkematu tegutsemisega – neile kõigile sel ootamisel toeks,» kirjutas president Toomas Hendrik Ilves täna Facebookis.

IRLi esimees Margus Tsahkna kutsus aga üles kehtestama sanktsioonid nendele isikutele, kes osalesid Kohvri poliitprotsessis. «Eesti peab tegema ettepaneku nimetada Eston Kohvri vangistamise ja justiitsroimaga seotud isikud Euroopa Liidu sissesõidukeelu nimekirja. Lisaks peame käivitama sarnaselt Sergei Magnitski juhtumiga sanktsioonid, algatades sarnase tegevuse ka USA Kongressis,» ütles ta pressiteate vahendusel.

Euroopa Parlamendi liikme Urmas Paeti sõnul tuleb jätkata ja tugevdada rahvusvahelist survet Venemaale, et hiljuti ebaseaduslikult pikaks ajaks vangi mõistetud Eston Kohver vabastataks. «Venemaa on röövinud juba aasta Eston Kohvri elust. Euroopa Parlament, Euroopa Komisjon, Euroopa Nõukogu ja teised demokraatlikud organisatsioonid peavad hoidma teemat tugevalt päevakorras kuni ebaseaduslikult vangi mõistetud Eston Kohver on vabastatud,» sõnas ta. «Samuti on vajalik riikide kahepoolses suhtluses Venemaaga seda joont hoida, et inimõiguste rikkumine lõpeks.»

Neljapäeval, 10. septembril arutabki Euroopa Parlament täiskogu istungil Strasbourgis Eston Kohvri ning Ukraina filmitegija Oleg Sentsovi ja aktivisti Aleksander Koltšenko inimõiguste rikkumist Venemaa poolt. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles