SDE toob valitsusse Ossinovski, Hanso ja Liisa Oviiri

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) juhatus nimetas täna ettevõtlusministri kandidaadiks seni merendus- ja energeetikavaldkonnas tegutsenud juristi Liisa Oviiri, kaitseministriks soovib erakond tuua väliskomisjoni juhi Hannes Hanso ning tervise- ja tööministriks partei esimehe Jevgeni Ossinovski.

Muudatuste tõttu peavad valitsusest lahkuma tervise- ja tööminister Rannar Vassiljev ning praegune kaitseminister ja erakonna eelmine esimees Sven Mikser, kellest saab Hanso asemel riigikogu väliskomisjoni esimees. SDE praegustest ministritest jätkab valitsuses ainsana tööd kultuuriminister Indrek Saar.

Ossinovski ütles erakonna teatel, et tervise- ja tööministri vastutusvaldkonnas on sotsiaaldemokraatidele olulised teemad. «Minu eesmärk on ministrina kujundada Eestist selline elukeskkond, kus kõigile on tagatud võrdsed võimalused töiseks, tervislikuks ja inimväärseks eluks,» lausus ta.

Uues ametis soovib Ossinovski enda sõnul eriliselt keskenduda inimeste elujärge parandavatele muudatustele. «Tervise- ja tööministrina saan seista selle eest, et alampalga ja tulumaksuvaba miinimumi tõus viiakse ellu,» ütles ta ja lisas, et soovib samuti üle vaadata riigi alkoholipoliitika ning rangema regulatsiooniga tagada, et õnnetussurmade arv ja joomisega seotud kuritegevus väheneks.

Oviiri toomist ettevõtlusministriks põhjendas Ossinovski ulatuslike valdkonnateadmiste ja -kogemustega, mis teevad temast hea partneri ettevõtjatele ning tõstavad valitsuses tehtavate oluliste strateegiliste otsuste kvaliteeti. «Hannes Hanso on välis- ja julgeolekupoliitika ekspert ning see teeb temast väga hea kaitseministri kandidaadi,» lisas Ossinovski pressiteates, kus tänas ka seniseid ministreid valitsuses tehtud põhjaliku ja hea töö eest.

Ossinovski ütles pärast SDE juhatuse koosolekut ajakirjanikele, et esimees peab tegema aeg-ajalt otsuseid, mis on erakonnale pikemas perspektiivis head. Tema sõnul toimus juhatuses muudatuste üle elav arutelu. «Kuna küsimused puudutavad persoone, siis oli arvamusi rohkem kui üks, kuid üldiselt juhatus toetas ettepanekuid,» märkis ta.

Ministrite võimalik ümbermängimine tõusis teemaks pärast erakonna volikogu pühapäevast otsust jätkata senises koalitsioonis, misjärel teatas senine ettevõtlusminister Urve Palo tagasiastumisest.

Pärast ministrikandidaatide kinnitamist läheb peaminister Taavi Rõivas presidendi juurde, kes vabastab senised ministrid ja nimetab uued. Ametisse astuvad ministrid vande andmisega riigikogu ees. Riigikogu sügisistungjärgu esimene istung toimub 14. septembril.

Vangerdused toovad muudatusi ka riigikogu SDE fraktsioonis. Mikseri naasmisel peab riigikogust lahkuma Hardi Volmer. Palole peaks riigikogus koha vabastama Marianne Mikko, kel tekib aga võimalus riigikokku jääda, kui ministriks asuva Ossinovski esimene asendusliige Etti Kagarov parlamenti minekust loobub. Hanso asendusliikmena pääseb parlamenti Neeme Suur, tema loobumisel aga Kalev Kotkas.

Tulevane ettevõtlusminister LIISA OVIIR (38)

Tartu Ülikooli õigusteaduskonna lõpetanud Oviir on töötanud alates 2008. aastast juhtiva juristina Eesti Energias. Enne seda on ta olnud jurist ASis Tallink Grupp ning referent Eesti suursaatkonnas Londonis.

Lisaks on Oviir olnud aastatel 2000–2004 Tallinna ja Harjumaa tööinspektsiooni töövaidluskomisjoni liige ja andnud alates 2013. aastast koolitusi töösuhete ja sotsiaalse partnerluse teemadel. Ta on Eesti Naisliidu liige.

Riigikogu valimistel sai Oviir Harju- ja Raplamaal kandideerides 493 häält ega osutunud valituks.

Tulevane kaitseminister HANNES HANSO (43)

Hanso on omandanud teadusmagistri kraadi Londoni Ülikooli Idamaade ja Aafrika Uuringute Koolis poliitika ja arenguõpetuse alal. Enne seda on ta lõpetanud Elingi, Hammershmithi ja Lääne-Londoni Kolledži transpordikorralduse erialal ning õppinud hiina keelt Sichuani Ülikoolis Hiinas.

Aastatel 2013–2015 oli Hanso Kuressaare linnapea. Enne seda on ta töötanud Rahvusvahelises Kaitseuuringute Keskuses, Euroopa Liidu diplomaatilises teenistuses Hiinas ja Mongoolias ning olnud kaitseministeeriumi rahvusvahelise koostöö osakonna nõunik.

Riigikogu valimistel kandideeris Hanso Hiiu-, Lääne- ja Saaremaal, kus kogus 2038 häält ning pääses ringkonnamandaadiga parlamenti. Praegu on ta riigikogu väliskomisjoni esimees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles