Rooma paavst Franciscus saatis eestimaalastele läkituse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Franciscus.
Paavst Franciscus. Foto: Reuters/ScanPix

Rooma paavst Franciscus I saatis Eesti rahvale läkituse Eestimaa Neitsi Maarjale taaspühitsemise puhul – esimest korda pühitseti Eestimaa neitsi Maarjale 800 aastat tagasi.

Sellest teatas Eestimaa katoliku kiriku juht, piiskop Philippe Jourdain, kelle sõnutsi loeti paavsti läkitus ette Tallinnas Peetrel-Pauli katedraalis taaspühitsemise pidulikul missal.

«Eestimaa piduliku pühitsemise uuendamise puhul pühimale neitsi Maarjale, meenutamaks esimest, kaheksasada aastat tagasi aset leidnud pühitsemist Terra Mariana nime all, mille aastal 1215 kinnitas paavst Innocentius III, loodab Tema Pühadus Paavst Franciscus, vaimses ühenduses selle kalli rahvaga, kes tänulikult meenutades jumalaema jätkuvat kaitset, toetub uuenenud armastusega Tema taevasele eestkostele, et see tähendusrikas aastapäev kinnitab perekondades, uutes põlvkondades ja kõigis usklikes elavat usku, tugevat lootust ja tegusat armastust,» seisab paavst Franciscuse läkituses.

Paavst teatas, et ta palvetab Eestile osaks saava erilise armu ja taevase eestkoste eest selle viljakal teekonnal rahu ja kristliku õitsengu teel ja saadab Eestile oma apostelliku õnnistuse, rõõmsalt laotades selle kogu rahva üle.

Paavsti läkituse luges missal ette paavsti nuntsius – pontifeksi esindaja Baltimaades Pedro López Quintana.

Täna tähistab roomakatoliku kirik piduliku missaga Peeter-Pauli katedraalis Liivimaa ehk kaasaegse Eesti ja Läti neitsi Maarjale pühitsemise 800. aastapäeva. Taaspühitsemise talitust juhivad katoliku kiriku Eesti piiskop Philippe Jourdain ja Riia pepiiskop Zbigņevs Stankevičs.

Missast võtab osa ka Rooma paavsti esindaja Balti riikides, peapiiskop Pedro López Quintana.

Kõigile avatud missa algas pühapäeval kell 12 Tallinnas Peeter-Pauli kirikus. 

Maarjamaa ehk ladinakeelse Terra Mariae või Terra Mariana nimetuse võttis 1201. aastal kasutusele piiskop Albert. Paavst Innocentius III kinnitas Maarjamaa nime 1216. aastal. 20. sajandil muutus Maarjamaa Eesti kirjanduslikuks nimetuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles