Laar: Reaalpoliitika Moskva suhtes ei tööta

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IRLi esimees Mart Laar.
IRLi esimees Mart Laar. Foto: Margus Ansu

Isamaa ja Res Publica Liidu IRLi esimees Mart Laar ütles Poolas Krynica majandusfoorumil peetud ettekandes, et Moskva agressioon Gruusias mõjus Euroopale äratuskellana.


«Kuigi reaktsioon Venemaa sammudele pole olnud sedavõrd kiire ja tugev, kui vahel loodetakse, on see ometi esimesi kordi, kui Euroopa suudab ühiselt toimida ning oma positsioone esitada,» ütles Laar.

Endise peaministri kinnitusel muretseb Venemaa isolatsiooni sattumise pärast ja on seetõttu sunnitud oma positsioone Gruusias loovutama. Ta tõi konkreetselt välja Vene väeüksuste taandumise strateegiliselt olulisest Phothi sadamalinnast ja ka puhvertsoonis asuvatest kontrollpunktidest.

«Venemaa agressioon Gruusia vastu, on laiendanud Euroopa perspektiivi. Kui varem polnud Gruusiale ja Ukrainale Euroopa Liiduga liitumiseks perspektiivi andmisest mõtet tõsiselt rääkida, siis nüüd on see tõsiselt arutlusel,» lisas Laar, kelle hinnangul on Euroopa huvisfääri hiljutiste sündmuste tagajärjel tõusnud ka Armeenia ja Aserbaidžaan.

«Reaalpoliitika Moskva suhtes lihtsalt ei tööta, nii nagu varem diktatuurriikides, nähakse Kremlis selles nõrkuse ilmingut,» ütles Laar hinnates võimalusi, kas Venemaaga suhtlemisel on edukam reaalpoliitika või väärtuspõhine välispoliitika.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles