Serbia süüdistaja: Mladići vahistamine on ohtlik

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bosnia serblaste sõjaaegne president Radovan Karadžić (paremal) ja Ratko Mladić.
Bosnia serblaste sõjaaegne president Radovan Karadžić (paremal) ja Ratko Mladić. Foto: Reuters / Scanpix

Serbia ja Euroopa Liidu vahelised suhted paranesid pärast Radovan Karadžići vahistamist märgatavalt, kuid teist kuulsat sõjakurjategijat Radko Mladićit pole seni suudetud tabada.


«Enamik Mladići lähimatest turvameestest ei kõhkle hetkegi, et oma relva kasutada,» ütles süüdistaja Vladimir Vukcevic kohalikule väljaandele antud intervjuus, vahendas Reuters.

«Seetõttu on tema arreteerimine palju keerukam kui [Radovan] Karadžići puhul,» täpsustas Vukcevic, kelle kinnitusel ei ole Serbia luureteenistusel andmeid, et 66-aastane sõjakurjategija sooviks end võimudele vabatahtlikult välja anda.

Serbia ametnikud on avaldanud muret, et Mladići arreteerimine võib riigis kaasa tuua vägivaldsed meeleavaldused, sest serblaste jaoks on inimsusevastastes kuritegudes kahtlustatav Mladić sõjakangelane.

Serbia läänemeelne valitsus on lähenenud Euroopa Liidule ja saanud rahvusvaheliselt üldsuselt sõjakuritegude eest süüdistatava Karadžići vahistamise eest tunnustussõnu.

Serbia ja Euroopa Liidu liidrid allkirjastasid tänavu aprillis ka stabilisatsiooni- ja assotsiatsioonilepingu SAA, mille Serbia parlament ratifitseeris teisipäeval.

Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso on andnud mõista, et Serbiast võib järgmisel aastal saada Euroopa Liidu kandidaatriik, kuid selleks peab Serbia täitma kõik vajalikud nõudmised.

Serbia jaoks on võtmeküsimusteks koostöö Jugoslaavia rahvusvahelise kriminaaltribunali ICTY-ga ja Kosovo küsimuse lõplik lahendamine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles