Kaitseliit jätab Urmas Reitelmanni ametisse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseliit
Kaitseliit Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Kaitseliit ei vabasta ametist avalike suhete osakonnas töötavat Urmas Reitelmanni, kelle väljaütlemist sotsiaalmeedias pidasid sobimatuks nii peaminister Taavi Rõivas kui ka kaitseminister Sven Mikser.

Kaitseliidu avalike suhete osakonna juhataja asetäitja major Tanel Rütman ütles BNS-ile, et Kaitseliit ei vabasta Urmas Reitelmanni ametist ning Reitelmann jätkab senisel ametikohal. «Reitelmanni karistuseks jääb Kaitseliidu ülema noomitus,» sõnas major Rütman.

Kaitseliidu ülem brigaadikindral Meelis Kiili vestles teisipäeval Kaitseliidu peastaabi lepingulise töötaja Urmas Reitelmanniga tema avalikkuses suurt vastukaja leidnud Facebooki postituse teemal, sõnas Kaitseliidu avalike suhete osakonna juhataja asetäitja major Tanel Rütman BNS-ile. Kaitseliidu ülem leidis, et Reitelmanni  sõnakasutus postituses on avalikus ruumis lubamatu. Reitelmann tunnistas oma reljeefset väljendusviisi ja kahetses liigemotsionaalset käitumist.

Kaitseministeeriumi esindaja sõnas, et Kaitseliidu personalialased otsused on organisatsiooni ülema pädevuses. «Kaitseminister andis oma hinnangu [Reitelmanni ütlustele] juba möödunud nädalal. Personalialased otsused on Kaitseliidu ülema pädevuses,» ütles kaitseministeeriumi pressiesindaja BNS-ile.

«Personalialased otsused on Kaitseliidu ülema pädevuses,» ütles kaitseministeeriumi pressiesindaja.

Kommenteerides Reitelmanni  väljaütlemist, sõnas kaitseminister Sven Mikser, et mõistab Reitelmanni  sotsiaalmeedias avaldatud seisukohad täielikult hukka. «Viha õhutavatel avaldustel ei peaks olema kohta Eesti avalikus debatis,» ütles Mikser BNS-ile. «Eesti riigi ja riigikaitsevaldkonna heaks töötavate inimeste puhul on rahvuslikku ja rassivaenu õhutavate seisukohtade väljendamine mitte lihtsalt taunitav, vaid täiesti lubamatu. Lisaks kahjustavad sellised avaldused Eesti riigi ja riigikaitse mainet nii siseriiklikult kui ka rahvusvaheliselt,» sõnas Mikser.

«Leian, et inimene, kes lubab endale sotsiaalmeedias vaenu õhutavaid seisukohti, ei sobi oma isikuomaduste poolest töötama Eesti riigikaitsestruktuurides avalike suhete valdkonnas,» sõnas kaitseminister.

Peaminister Taavi Rõivase sõnul on solvavad ja sildistavad sõnavõtud Eesti riigi teenistuses olevate inimeste poolt lubamatud ning ta avaldas lootust, et Kaitseliit võtab seisukoha sarnaseid väljendeid kasutanud töötaja ametis jätkamise suhtes.

«Kus sa näed põgenikke? Euroopasse valgub saast, põgenikud istuvad peredega Süüria piiri lähedastes põgenikelaagrites koos peredega, et oodata võimalust naasta koju. Meile pürgib tavaline inimrämps, keda tuleb tõrjuda kõikide vahenditega. Eestis parasiteerib 300 000 tibla, kes ei ole siia adapteerunud, kuidas oleks Sinu arvates võimalik inimesteks muuta neid miljoneid siiapürgivaid mugavusprussakaid?» kirjutas Urmas Reitelmann oma Facebooki leheküljel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles