Ballistiline rakett Bulava saadetakse sihtmärgi pihta 29. oktoobril

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuumaallveelaev Dmitri Donskoi
Tuumaallveelaev Dmitri Donskoi Foto: Wikimedia

Venemaa viib järjekordse kontinentidevahelise ballistilise raketi Bulava katsetuse läbi 29. oktoobril.

Järjekorras 14nda katsetuse kuupäeva avalikustas eelmist ja edukat katsetust uurinud lennukonstruktorite komisjon, vahendas RIA Novosti.

Varem oli komisjoni allikas rääkinud, et uus test peaks leidma aset oktoobri kolmandas kolmandikus. «13nda katsetuse tulemusi hinnati rahuldavaks, rakett töötas tavapärases režiimis katsetuse kõigil etappidel,» rääkis ta.

«Viimase eduka raketistardi analüüsimine näitas, et detailne lähenemine katsetuse igale etapile on õige ja ka on õigustatud nõudluste tõhustamine tööstuse töötulemuste vastu,» rääkis komisjoni esindaja.

Agentuuri allika sõnul plaanitakse sel aastal viia läbi veel kokku kaks katsetust. «Nii plaanitakse panna tänavu raketikatsetuste sellele etapile punkt,» lisas ta.

Viimati katsetati Bulavat 7. oktoobril, mil see lähetati Kamtšatkal Kura polügoonil asunud sihtmärgi pihta Valgele merel viibinud tuumaallveelaevalt Dmitri Donskoi.

Ballistiline Bulava (SS-NX-30) on loodud nii, et see stardib sihtmärgi suunas allveelaevalt. Selleks võib olla Akula-tüüpi tuumaallveelaev Dmitri Donskoi või Borei-tüüpi Aleksandr Nevski, Juri Dolgoruki, Vladimir Monomah.

Rakett suudab toimetada kuus kuni kümme tuumalõhkepead kuni 8000 kilomeetri kaugusele.

Ametlike andmete järgi on seni ebaõnnestunud seitse katsetust 13st. Katsetused pandi seisma pärast 9. detsembrit 2009, mil kukkus läbi tuumaallveelaevalt Dmitri Donskoi tehtud test ja jätkusid alles oktobris 2010.

Mõned analüütikud, nende seas Vene militaarekspert Pavel Felgenhauer, oletavad, et tosina katsetuse seas on vaid üks õnnestunud test.

Bulava testimine algas juunis 2004 ja esialgsete plaanide järgi pidi rakett jõudma mereväe relvastusse 2007. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles