Rõivas: Eesti on valmis Euroopa rändekriisi lahendamisse solidaarselt panustama

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Taavi Rõivas varjupaigataotlejaga vestlemas.
Peaminister Taavi Rõivas varjupaigataotlejaga vestlemas. Foto: Meelis Meilbaum

Peaminister Taavi Rõivas ütles Euroopa Komisjoni presidendi Jean-Claude Junckeri ettepanekuid rändekriisi lahendamiseks kommenteerides, et nende sisu on praeguses kriisiolukorras mõistetav ning vastavuses varem kokkulepituga.

«Nagu Jean-Claude Juncker ütles, ei ole olukord Euroopas hea. Praegu on aeg näidata üles solidaarsust, kus põgenike jaotusvalem ei ole enam vaidlusküsimus,» sõnas Rõivas pressiteate vahendusel.

«Eesti seisis selle eest, et kõik riigid panustaksid kriisi proportsionaalselt. Selle kokkuleppe me suvel saavutasime ja nüüd saame keskenduda probleemi tuumale, milleks on sõja eest põgenevate inimeste aitamine,» ütles peaminister ning lisas, et eilsel kabinetinõupidamisel otsustati olemasolevat pagulaste vastuvõtmise tegevuskava vastavalt muutunud olukorrale täiendada.

Junckeri ettepanekuga luua kriisidele reageerimiseks alaline süsteem võib peaministri sõnul üldjoontes nõustuda, kuid lõplik otsustusõigus selle rakendamiseks peab jääma riikidele.

Peaministri sõnul ei lõpe sõjapõgenike ränne Euroopasse enne, kui ei parane olukord pagulaste päritoluriikides. «Euroopa Liit peab senisest oluliselt jõulisemalt tegelema rändelaine algpõhjustega päritoluriikides, suunates sinna humanitaarabi, võideldes inimkaubandusega ja osaledes rahutagamismissioonidel. Piirid tuleb saada kontrolli alla ning luua võimalused Süüria rahuprotsessiks,» ütles Rõivas.

«Samuti tuleks suurendada eesliiniriikidele nagu näites  Liibanonile, Jordaaniale ja Türgile antavat tuge pagulastega toimetulekuks,» lisas peaminister.

Valitsus kujunbab oma ametliku seisukoha selles küsimuses neljapäevasel istungil. Siseminister Pevkur osaleb järgmisel esmaspäeval Brüsselis siseministrite kohtumisel, kus riigid esitavad oma seisukohad Komisjoni uutele ettepanekutele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles