Ministeerium otsib varjupaigataotlejate uuele keskusele kohta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varjupaigataotlejate keskus Vao külas.
Varjupaigataotlejate keskus Vao külas. Foto: Jaanus Lensment

Sotsiaalministeerium otsib lisaks Lääne-Virumaal Vaos asuvale varjupaigataotlejate vastuvõtukeskusele uut kohta veel ühele keskusele ja on seisukohal, et see peaks asuma Tallinna läheduses.

Sotsiaalministeeriumi sotsiaalala asekantsleri Rait Kuuse sõnul on tõsiasi, et põgenike arv on aasta-aastalt suurenenud ja on vaja kohta, kus nad menetluse ajal saaksid olla. «Vao pole kindlasti see koht, kuhu saaksime panna inimesi juurde - seda ei kannataks välja sealne kogukond ning ega ka ruumid ei võimalda palju üle 70 inimese majutamist,» ütles Kuuse BNSile.

Tema sõnul on sotsiaalministeerium alustanud konsultatsioone erinevate omavalitsustega ning ka erapakkujatega leidmaks kohta ja ruume uue pagulaskeskuse tarvis, kuhu saaks majutada ligi 50 inimest. «Praegu on paar varianti, aga tuleb veel rääkida. Näiteks on olnud pakkumisi Ida-Virumaalt,» rääkis Kuuse.

Ta kinnitas, et Illukal kunagi asunud pagulaskeskuse omanik on taas pakkunud oma kinnisvara, kuid see pole sotsiaalministeeriumi esimene valik. «Eks omal ajal koliti Illukalt ära kindlatelt põhjustel ja need on alles ka praegu. Illuka on muust elust sedavõrd eemal, et raskendatud on nii pagulaste taotluste menetlemine ning ka pagulastel endal on raske tajuda, millisesse keskkonda on nad ikkagi sattunud,» ütles Kuuse.

Tema sõnul on sotsiaalministeeriumi soov, et uus keskus võiks olla Tallinna lähedal. «Eks me vaatame praegu linna lähedal ringi ja uurime olusid. Loodame parima lahenduseni jõuda veel septembri jooksul,» lisas Kuuse.

Asekantsler kohtus kolmapäeval ka Võrumaa omavalitsusjuhtidega, kellele kinnitas, et piirkonnas liiklevad kuuldused, nagu plaaniks riik pagulaskeskust rajada Meegomäe Lahingukooli endistesse ruumidesse, ei vasta tõele.

«Ministeerium otsib praegusele Vao keskusele alternatiivi,» ütles kolmapäeval BNSile Võru vallavanem Georg Ruuda pärast Võru omavalitsusjuhtide kohtumist sotsiaalministeeriumi sotsiaalala asekantsleri Rait Kuusega. Ruuda lisas, et asekantsleri sõnul peaks selline keskus olema suhteliselt pealinna lähedal, sest erinevad ametkonnad peavad varjupaigataotlejatega tegelema ja nii tuleks odavam.

Ruuda sõnul uurisid omavalitsusjuhid asekantslerilt ka väidetava kava kohta kolida varjupaigataotlejate vastuvõtukeskus Meegomäele endise lahingukooli küllaltki heas seisus olevatesse hoonetesse. «Kuuse kinnitusel ühtegi sellist plaani - isegi mitte salaplaani - ei ole,» lausus Ruuda.

Võru vallavanema sõnul võttis ministeeriumi asekantsleri Meegomäe lahingukooli välistav kinnitus pingeid vähemaks. «Üldine elanike vastuolemine ja viha sai veidi maha tõmmatud, aga üldiselt oldi pagulaste vastuvõtmisele vastu,» sõnas Ruuda.

«Minu isiklik seisukoht on, et need 500 inimest, kes ametlikult Eestisse tulevad, pole riigile teab mis koormaks. Pigem on probleem nendega, kes ise tuhandete kaupa tulevad, mis nendest saab. Õnneks nad ei näe Eestit väga sihtriigina,» lausus Ruuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles