TV3 video: Torma vald kaebas veterinaar- ja toiduameti kohtusse

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sigade matmispaik Torma vallas. Sead tungisid maapinnale.
Sigade matmispaik Torma vallas. Sead tungisid maapinnale. Foto: Erakogu

Torma vallavalitsus kaebas kohtusse veterinaar- ja toiduameti ning Jõgeva maavalitsuse, tüliõunaks on sigade Aafrika katku surnud loomade matmine Torma valda.

Kohalik vallavalitsus leiab, et matmisega võidi tekitada keskkonnakahju, matmist teostati kiirustades ja lohakalt ning keegi peab kandma vastutust.

«Tegime kohtule avalduse, kus me palume kindlaks teha, kas see matmine oli õiguspärane, kas need dokumendid, mida on ametkonnad välja andnud, on õiguspärased. Soovime, et kohus määraks konkreetsed vastutajad ja konkreetsed meetmekavad,» ütles Torma vallavanem Triin Pärsim.

Vallavanem on ka seda meelt, et sigade matmisega seoses peaks keskkonnaminister Marko Pomerants ja maaeluminister Urmas Kruuse tagasi astuma.

Puurmani farmis seakatku tõttu tapetud ja 11. augustil Torma valda maetud seakorjuste matmisel ilmnesid mitmed kitsaskohad alates ühest lekkinud veokist kuni probleemideni pimedale ajale jäänud viimaste korjuste matmisel. Mõned päevad pärast korjuste matmist hakkasid sead võimsa lagunemisprotsessi tulemusel maapinnale tagasi tõusma.

Maaeluminister Urmas Kruuse on öelnud, et Torma prügilaga piirnevale alale maetud sigade juhtumist tuleb tõsiselt õppida, et juhtunu ei korduks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles