Roode ja Pentus ei tunnistanud end Autorollo pankrotiasjas süüdi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

OÜ Autorollo pankrotiasjas kriminaalsüüdistuse saanud Siim Roode ja Väino Pentus ei tunnistanud end täna Harju maakohtus alanud kohtuprotsessil süüdi.

Pentus ütles pärast süüdistusakti avaldamist, et süüdistus on talle grammatiliselt arusaadav, kuid ta ei tunnista ennast süüdi. Ka Roode sõnul on süüdistus talle arusaadav, aga ta ei tunnista ennast süüdi.

Roode ja Pentuse kaitsjad ütlesid kohus, et kohtualuste tegevuses puudub kuriteokoosseis ja nende süüdistamine on põhjendamatu.

Põhja ringkonnaprokurör Vallo Kariler ütles täna kohtus, et Autorollo kriminaalasjas on kavas kohtus tunnistajana kuulata 21. oktoobril Rain Rosimannust ning 26. oktoobril endist välisministrit, praegust riigikogu Reformierakonna fraktsiooni liiget Keit Pentus-Rosimannust.

18. augustil toimunud istung lükati edasi tänasele, kuna Roode hiljuti vahetunud kaitsja ei olnud kriminaalasja materjalidega jõudnud tutvuda.

Kriminaalasja üks põhitunnistaja, Autorollolt väidetavalt suure laenu saanud Roman Moissejev, tänasele kohtuistungile ei jõudnud. Põhja ringkonnaprokuratuuri kinnitusel tekkisid Venemaal elaval Moissejevil Eestisse tulemiseks rahalised probleemid. Küll aga kinnitas prokuratuur, et Moissejev tuleb kohtusse ütluseid andma hiljem, kirjutab BNS.

Karileri sõnul on prokuratuuril Moissejeviga kontakt olemas ning mees soovib ise tunnistusi andma tulla. «Millal see aset leiab, ei saa praegu öelda,» ütles Kariler Postimehele ja lisas, et see sõltub nii viisa kui Moissejevi sõidukulude kordasaamisest. Moissejevi Venemaalt Eestisse kohtusse toomise tulud käivad kohtukulude alla ja selle eest tasub kohus. Üldjuhul hüvitab kohus taolised sõidukulud tagantjärele, kuid kohtul on võimalus tasuda kulud ka enne sõitu.

Tänane istung algas Siim Roode ja Väino Pentuse kohtuprotsess süüdistusakti avaldamisega.

Siim Roode süüd loodab Põhja ringkonnaprokuratuur tõendada nii tunnistajate ütlustega kui ka e-kirjadega, Väino Pentuse vastu on prokuratuuri tõendivalik laiem.

Põhja ringkonnaprokuröri Vallo Karileri sõnul on püsiva maksejõuetuse tekkimine Autorollis tõendatud muuhulgas finantsekspertiiside aktidega, pankrotihalduri aruandega, samuti võlausaldajate avaldustega. Siim Roode tegevus Autorollo sisulise juhina on aga prokuröri väitel tõendatud nii tunnistajate ütlustega kui ka e-kirjadega, milles Roode on väidetavalt andnud otseseid korraldusi Autorollo asjade ajamiseks.

Dokumenid võltsimine on prokuratuuri kinnitusel tõendatud tunnistajate Hillar Taltsi ja Roman Moissejevi ütlustega, kes kinnitavad, et pole tegelikult Autorollo vahendite arvelt laenu saanud. Seda kinnitab Moissejevi osas ka ekspertiisiakt, mille järgi on tema allkiri laenulepingul võltsitud, märkis prokurör kohtus.

Raamatupidamisnõuete rikkumine on prokuratuuri kinnitusel tõendatud erinevate dokumentide ja ekspertsiisiaktidega, omastamine aga maanteeameti väljavõtte ning tunnistaja ütlustega.

Põhja ringkonnaprokuratuuri ettepanekul asub kohus kirjalikke tõendeid uurima 21. septembril ning kannatanud saavad sõna 29. septembril. Alates 1. oktoobrist tulevad kohtusse tunnistajad.

Prokuratuur süüdistab Roodet ja Pentust ettevõtte maksevõime olulises vähenemises ja püsiva maksejõuetuse süvendamises ning võltsitud dokumentide kasutamises, Pentusele on esitatud süüdistus ka raamatupidamise kohustuse rikkumises ja omastamises.

Pentus oli alates 28. juulist 2008 OÜ Autorollo ainuosanik ja juhatuse liige ning 26. aprillil 2010 sai ettevõtte ainuomanikuks ja sisuliseks juhiks Roode. Süüdistuse kohaselt oli omanikuvahetuse ajaks ettevõtte majanduslik olukord väga halb ning Roode korraldas koos Pentusega vara väljaviimise ettevõttest, et vältida vara müüki võlausaldajate nõuete katteks ja vabastada Pentus võlgade isiklikust käendusest. Peamiselt puudutasid need tehingud nelja veoki ja 11 haagise väljaviimist OÜ Autorollo põhivara hulgast.

Süüdistuse kohaselt kaotas OÜ Autorollo omandiõiguse varale väärtusega vähemalt 2,36 miljonit krooni, kuid vabanes kohustustest ainult 0,88 miljoni ulatuses. Seega tekitasid Pentus ja Roode ettevõttele ligi 1,5 miljonit krooni ehk 94 000 eurot kahju.

Samuti kasutasid Roode ja välisminister Keit Pentus-Rosimannuse isa Väino Pentus süüdistuse kohaselt OÜ Autorollo raamatupidamises võltsitud laenulepinguid, et katta näiliselt kassapuudujääki ja vabastada Pentus võimalikest tsiviilõiguslikest nõuetest.

Pentusele esitati süüdistus ka ettevõttele kuulunud sõiduauto Ford Tourneo müügist saadud raha omastamises ning raamatupidamise kohustuse rikkumises. Nimelt oli OÜ Autorollo raamatupidamine eksperdi hinnangul korraldatud ebausaldusväärselt ning seetõttu oli oluliselt raskendatud ülevaate saamine ettevõtte varalisest seisust aastail 2009–2010.

«Prokuratuur saadab kohtu ette ainult need isikud, keda kohtueelsel uurimisel kogutud tõendite põhjal on alust kuriteos süüdistada ning selles konkreetses kriminaalasjas on süüdistatavad Väino Pentus ja Siim Roode. Rain Rosimannus ja Keit Pentus-Rosimannus kuulati selles asjas üle tunnistajatena,» kommenteeris Põhja ringkonnaprokurör Vallo Kariler.

Kriminaalasja kohtueelse uurimise viis läbi keskkriminaalpolitsei majanduskuritegude büroo ja menetlust juhtis Põhja ringkonnaprokuratuur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles