Ministeerium: raha küsimine on lubatu ja lubamatu piiril

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jürgen Ligi.
Jürgen Ligi. Foto: Jaanus Lensment / Postimees

Haridus- ja teadusministeerium nõustub riigikontrolli auditi tulemustega, tuues välja, et kooliõpilaste vanematelt korrapärane raha kogumine ei ole aksepteeritav.

«Koolide toetamine ning lastevanematelt raha küsimise viis ja eesmärk kõiguvad teatud juhtudel lubatu ja lubamatu piiril,» teatas vastuses riigikontrollile haridus- ja teadusministeerium. Vastuses tuuakse muu hulgas välja, et ministeerium on korduvalt väljendanud ka aruande eelnõus kirja pandud seisukohta, et juhul kui rahakogumise motiivides domineerib orienteeritus vastuhüvele, on tegemist pigem haridusteenuse ostmise kui heategevusega. Selgelt heategeval eesmärgil toimuv annetamine on ministeeriumi hinnangul aga igati tervitatav.

Ebaseaduslikel ja ebaeetilistel rahastus- ja annetuspraktikatel on ministeeriumi hinnangul negatiivne mõju tasuta ja võrdse ligipääsu põhimõttel toimivale haridussüsteemile ja usaldusele Eesti hariduse suhtes.

«Oleme nõus, et kõnealuste probleemide lahendamine ei eelda karmimaid reegleid või keelde seaduse tasandil, vaid pigem keskendumist seni kasutamata või vähekasutatud võimalustele. Probleem ei seisne õiguslikus regulatsioonis, vaid selle rakendamises,» leidis ministeerium. Kõnealusele probleemile ei ole ministeeriumi hinanngul paraku aga universaalset lahendust ning iga olukorda tuleb hinnata juhtumipõhiselt.

Õigusnormid, mis reguleerivad koolide ja õppe rahastamist, lastevanematelt raha küsimise või selle kasutamise lubatavust, lähtuvad põhiseadusest ja rahvusvahelistest õigusaktidest, mille kohaselt haridus on inimõigus, mis peab olema võrdselt kättesaadav ja kvaliteetne. «Nende põhimõtete tagamiseks on õppekavajärgse tegevuse finantseerimine lastevanemate poolt ka selgesõnaliselt keelatud,» märkis ministeerium. 

Samuti rõhutati vastuses riigikontrollile, et osavõtt tasulistest huviringidest peab olema vabatahtlik, ei tohi mõjutada õpilase võimalusi edukaks õppekava alusel toimuvaks õppetööks ja arenguks ega muuta tema koolipäeva korraldust ebamugavaks. Ning nagu märkis ka riigikontroll, saab munitsipaalkooli eelarve üle järelevalvet teostada üksnes kohalik omavalitsus koolipidajana.

Probleemi lahendamiseks otsustas haridusministeerium teha kohalikele omavalitsustele kui koolipidajatele, koolijuhtidele ja avalikkusele teatavaks haridus- ja teadusministeeriumi põhimõttelised seisukohad munitsipaalkoolides lastevanematelt rahakogumise küsimuses, tuues välja skeemid, mis ei ole avaliku huvi seisukohast aktsepteeritavad. Samuti koostab ministeerium munitsipaalkoolidele õppetöö korraldamise suunised, mis käsitleksid nii kooli rolli ja vastutust annetuste kogumisel kui ka tasulise huvihariduse korraldamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles