Pevkur: probleemist väljaostmise võimalus on arusaamatu

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hanno Pevkur.
Hanno Pevkur. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Siseminister Hanno Pevkuri sõnul on arusaamatu Euroopa Komisjoni värskes rändepaketis tehtud ettepanek maksta pagulaste vastuvõtust keeldumise korral trahvi. Valitsus seda ettepanekut detailselt arutada ei võtnudki.

Siseminister Hanno Pevkur ütles, et tema jaoks on arusaamatu, miks komisjon selle ettepaneku üldse tegi. «Panna kõrvuti inimlik elu ja soov inimesi aidata, teiselt poolt raha trahvi näol... Me ei kujuta ette, et ükskõik millises teises valdkonnas võiksime probleemiga mittetegelemise eest end välja osta,» ütles Pevkur valitsuse pressikonverentsil.

«Täna me ei räägi ju vaid Itaalia, Kreeka, Ungari abistamist, vaid räägime ka Saksamaa ja Rootsi abistamisest. Kui me täna ei lähe neile appi, siis nende olukord läheb järjest raskemaks.»

«Tegeleda on vaja probleemiga ja ma ei tahaks seda kuidagi siduda väljaostmisõigusega,» kordas Pevkur.  Tema sõnul ei saa ühele kaalule panna inimväärikust, inimelusid ja raha.

Peaminister Taavi Rõivas oli temaga nõus ja märkis, et valitsus seda Euroopa Komisjoni ettepanekut väga detailselt ei arutanudki. «Ainult rahaga seda probleemi lahendada võimalik ei ole.»

Euroopa Komisjoni värske rändepaketi järgi peavad pagulaste vastuvõtust keelduvad riigid maksma Euroopa Liidu eelarvesse 0,002 protsenti oma sisemajanduse kogutoodangust (SKT). Kui statistikaameti andmete järgi oli 2014. aastal Eesti SKT jooksevhindades 19,5 miljardit eurot, siis Eesti puhul oleks trahvisumma 390 000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles