Europarlament kutsus Venemaad üles vabastama Eston Kohver

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eston Kohver.
Eston Kohver. Foto: /RIA Novosti

Euroopa parlament võttis täna vastu resolutsiooni, milles mõistab hukka Eston Kohvri ning Ukraina filmitegija Oleg Sentsovi ja aktivisti Aleksander Koltšenko vangistamise ja inimõiguste rikkumise Venemaa poolt ning nõuab nende kohest vabastamist.

Neljapäeval europarlamendi täiskogu heakskiidu saanud resolutsioonis seisab, et Euroopa parlament nõuab tungivalt, et Venemaa Föderatsioon tegutseks kooskõlas oma rahvusvaheliste kohustustega, vabastaks Eston Kohvri viivitamatult ja tagaks talle turvalise tagasipöördumise Eestisse.

«Euroopa parlament on seisukohal, et selle juhtumi puhul rikutakse rahvusvahelist õigust ja õigusemõistmise elementaarseid standardeid,» on kirjas resolutsioonis.

«Venemaa kohtud ei ole pädevad mõistma kohut tegude üle, mis on toime pandud väljaspool Venemaa rahvusvaheliselt tunnustatud territooriumit ning kõigi kolme juhtumi kohtumenetlusi ei saa pidada seaduspäraseks,» rõhutati resolutsioonis.

Euroopa parlament tuletab Venemaale meelde tema rahvusvaheliste juriidiliste kohustuste täieliku täitmise tähtsust ja asjaolu, et kohtuotsused tuleb teha tõhusalt ja erapooletult ning need peavad olema sõltumatud.

Samuti kutsub europarlament Euroopa Nõukogu ja Komisjoni üles tõstatama kõnealuseid juhtumeid suhtluses Venemaa ametivõimudega ja andma sellest aru.

Resolutsioon Venemaa kohta, milles kritiseeritakse sealseid inimõiguste rikkumisi, eriti seoses Eston Kohvri ning ukrainlaste Oleg Sentsovi ja Oleksandr Koltšenko juhtumitega, võeti vastu 10. septembril 378 poolthäälega.

Vastu hääletas 111 ja erapooletuks jäi 138 saadikut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles