Ühendriikide pioneerid rajasid Tapale tankitee ja puukasarmud

Georgi Beltadze
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puukasarmud Tapal
Puukasarmud Tapal Foto: Kaitsevägi

Täna lõpetasid kaitseväe keskpolügoonil töö Ameerika Ühendriikide lahingpioneerid, kelle kompaniisuurune üksus on nelja kuuga ehitanud neli kilomeetrit tankiteed ja erinevaid puitrajatisi.

«Rajatud objektid lähtuvad nii liitlaste kui meie endi vajadusest ning jäävad lõppkokkuvõttes Eesti riigi ja kaitseväe teenistusse,» ütles kaitseväe keskpolügooni ülem kapten Aivar Lepa ja lisas, et ameeriklased on valmis saanud keskpolügooni lõunaväravasse suunduva neljakilomeetrise teelõigu, mis oma tugevusklassilt kannab nii eestlaste lahingusoomukit CV9035 kui ameeriklaste Abrams tanki.

Lisaks teetöödele püstitasid Ameerika Ühendriikide pioneerid kaitseväe peastaabi teatel Tapa lähistele neli kuni kahekümne inimese majutamiseks mõeldud puukasarmut ning rajasid keskpolügooni lasketiiru kolm puidust varjualust. Samuti sai keskpolügooni pioneeriala juurde senisest paremat lõhkeõpet võimaldavad õpperajatised, mida hakkavad peamiselt kasutama 1. jalaväebrigaadi pioneeripataljoni kaitseväelased.

Nelja kuu vältel teenis Tapal kaks pioneeride kompaniisuurust rotatsiooni, mis mõlemad kuuluvad Ameerika Ühendriikide 18. sõjaväepolitsei brigaadi 15. pioneeripataljoni koosseisu. Täna tööd lõpetav allüksus kannab 500. pioneerikompanii nime ning on tegutsenud Eestis juulis keskpaigast, kui vahetas välja mais tööd alustanud sama pataljoni 902. pioneerikompanii.

15. pioneeripataljon loodi 1916. aastal, üksus võttis osa mõlemast maailmasõjast, samuti Korea ja Vietnami sõdadest. Pataljoni ülesanne on toetada relvajõude pioneerivõimekusega, sealhulgas rajada ülesande täitmiseks vajalikke ehitisi ning teid. Alaliselt paikneb 15. pioneeripataljon Saksamaal Grafenwöhris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles