Hanso: Süüria kriisile tuleb lahendusi otsida riikide koostöös

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jordaanias Zaatari pagulaslaagris
Jordaanias Zaatari pagulaslaagris Foto: Riigikogu pressiteenistus

«Jordaanias nähtu põhjal on selge, et Süüria kriis omab rahvusvahelisi mõõtmeid,» ütles riigikogu Jordaaniat külastavat delegatsiooni juhtinud väliskomisjoni esimees Hannes Hanso. «Tegu on 21. sajandi suurima kriisiga, millele peavad lahendust otsima riigid omavahelises koostöös.»

Riigikogu delegatsioon tutvus Jordaania visiidi käigus pagulaste olukorraga Süüria piiri lähistel asuvas Zaatari pagulaslaagris ning sai kohtumistel ÜRO abiorganisatsioonide ning Jordaania parlamendi ja valitsuse esindajatega ülevaate pagulaskriisi lahendamisele suunatud meetmetest.

Hanso sõnul on selge, et pagulastega regioonis kohapeal tegelemine on oluliselt mõistlikum kui oodata nende liikumist piirkonnast välja. «Ka Eesti peab sellesse protsessi aktiivselt panustama,» ütles Hanso.

Hanso avaldas kohtumistel Jordaania parlamendi ja valitsuse liikmetega tunnustust suure hulga Süüria sõjapõgenike vastuvõtmisel. Tema sõnul on mõistetav, millist survet see avaldab riigi enda sotsiaal- ja haldussüsteemile.

Väliskomisjoni liikme Henn Põlluaasa sõnul oli Jordaania visiit vajalik adekvaatse informatsiooni saamiseks, milline on julgeoleku- ja pagulaste olukord regioonis. «Täna puudub riigikogus ja valitsuses selle kohta selge arusaam,» ütles Põlluaas.

«Saime kinnitust oma seisukohale, et tuleb tegeleda mitte tagajärgedega, mis on vaid jäämäe tipp, vaid tähelepanu tuleb pöörata probleemi lahendamisele regioonis kohapeal. See on oluliselt efektiivsem ja tõhusam,» rääkis Põlluaas.

Euroopa Liidu delegatsiooni asjur Ammanis Vladimir Janecek ütles kohtumisel, et vajadus pagulaste abistamiseks kohapeal on suurem kui rahvusvahelise kogukonna tänane panus. Eesti panustab tänavu Jordaania pagulaslaagritesse 300 000 eurot.

Delegatsiooni kohtumisel ÜRO humanitaarkoordinaatoriga Jordaanias ja UNICEFi kohalikku esindust juhtiva Robert Jenkinsiga jäi kõlama, et ise suhtelises vaesuses olevas Jordaanias on täna iga viies elanik Süüriast pärit pagulane. Riigis elab ametlikel andmetel neid üle 600 000, kuid Süüriast pärit pagulaste arvuks hinnatakse ligi 1,5 miljonit. Laagritest väljaspool elab 80 protsenti pagulastest ning 75 protsenti pagulastest on lapsed ja naised.

Väliskomisjoni delegatsioon koosseisus Hannes Hanso, Eerik-Niiles Kross, Juhan Parts, Henn Põlluaas, Vladimir Velman, Kalle Palling ja Jaak Madison kohtus Ammanis ka oma kolleegidega Jordaania Senati ja Esindajatekoja väliskomisjonist ning energia ja maavarade komisjonist.

Kohtumisel energia ja maavarade ministeeriumi kantsler Ghaleb Mousa Maabrehtiga oli fookuses Eesti Energia investeering Jordaania põlevkivi tööstusesse. Lisaks külastas delegatsioon Jordaania planeerimise ja rahvusvahelise koostöö ministeeriumit ning UNHCRi Jordaania esindust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles