Vallavanem: vallad ei ole nii rikkad, et omada kortereid pagulastele

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Taavi Rõivas külastamas Vao pagulaskeskust
Peaminister Taavi Rõivas külastamas Vao pagulaskeskust Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Ei ole Eestis ükski omavalitsus nii rikas, et hoida igaks juhuks tagavaraks suurt elamufondi, kirjutab Hanila vallavanem Arno Peksar Lääne Elus.

«Ministeerium pöördus omavalitsuste poole ja küsis, kas neil on vaba (munitsipaal)pinda pagulaste majutamiseks. Ei küsitudki praktiliselt midagi muud,» osutas Peksar tähelepanu.

«Ma usun, et asjaga kursis olevatele isikutele ei ole üllatuseks, et omavalitsuste omandis ei ole suures ulatuses elamispinda. Sest kui omavalitsus soovib munitsipaaleluruumi omandada, siis peab ta selle kas ehitama või eraomanikult ostma. Ning sotsiaalpinna puhul peab omavalitsus olema ka valmis eluruumide kommunaalkulude jm katmiseks,» kirjutas Peksar.

«Ei ole meil ükski omavalitsus nii rikas, et osta-ehitada ja hoida igaks juhuks tagavaraks suurt elamufondi,» märkis vallavanem.

«Hanila valla omandis on neli korterit, neist kaks on sotsiaalelupind. Kaks on elanikega ja kaks hetkel reservis. Viimastest üks vajaks kasutamiseks küttesüsteemi rajamist. Ülejäänut valla omandis pinda ei saa kapitaalse remondita lugeda üldse normaalseks elamispinnaks. Ning me ei tea, ehk juba homme on see vaba pind käigus. Sest kogemus on näidanud, et taolised vajadused tekivad üleöö.»

«Ministeerium ei küsinud, kas vald soovib pagulasi vastu võtta või kui palju. Tegelikkuses võib riik omavalitsuse territooriumile pagulasi korterisse panna või teha seda läbi mingi MTÜ. Kuni ei tekitata mingit suuremat keskust, ei oma omavalitsuse arvamus mingit tähtsust,» lisas Peksar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles