EL piiras kalapüüki plaanitust vähem

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Räimed.
Räimed. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Euroopa Liidu liikmesriigid saavutasid teisipäeval Luksemburgis ELi põllumajandus- ja kalandusnõukogu istungil Euroopa Komisjoniga Läänemere järgmise aasta räime- ja kilukvoodis kompromissi ja hoidsid ära kvootide olulise vähenemise.

Keskkonnaministeeriumi pressiesindaja sõnul suutis Eesti delegatsioon koos teiste Läänemere äärsete riikidega saavutada positiivseid tulemusi vaatamata Euroopa Liidu kalanduskomisjoni kavale kärpida järgmisel aastal räime ja kilu Läänemere püügikvoote kuni 30 protsenti.

Läänemere Liivi lahes on räimepüügkvoot järgmisel aastal sama, mis tänavu ehk ligi 17 000 tonni. Komisjon soovis kvoodi kümneprotsendilist kärbet. Läänemere avaosas on räime kvoot järgmisel aastal ligi 12 000 tonni, mis on tänavusest 15 protsenti vähem, mitte aga 28 protsenti nagu kavandas kalanduskomisjon.

Kilu püügikvoot on järgmisel aastal Läänemeres 24 protsenti väiksem, mitte aga 30 protsenti, nagu soovis komisjon. Ka seda numbrit on võimalik lähitulevikus üle vaadata. Keskkonnaminister Jaanus Tamkivi ütles teisipäeval BNSile, et Läänemerel viiakse järgmise aasta maiks läbi teadusuuringud ja kui selgub, et kalavaru on suurem, vaadatakse kvoodi suurus uuesti üle.

Lisaks Eestile seisid räime- ja kilukvoodi järsu vähendamise kava vastu ka Läti, Soome, Poola ja Leedu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles