Ministeerium soovib katta õppustel osalevate teenistujate palgavahe

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajateenijad
Ajateenijad Foto: Ardi Hallismaa / Kaitsevägi

Kaitseministeerium on teinud ettepaneku, et riik kataks edaspidi reservõppekogunemisel osalevatel riigiteenistujatel õppuste ajal saadud tasu ja ametnikupalga vahe.

Kaitseministeerium tegi ettepaneku täiendada uut avaliku teenistuse seadust punktiga, mille kohaselt hüvitatakse kaitseväe poolt korraldaval õppekogunemisel reservväelasena osalevale ametnikule õppekogunemise aja eest makstud hüvitise ja ametikohal määratud põhipalga vahe.

Ministeerium nendib, et õppekogunemistel osalevad reservväelasena ka paljud ametnikud. Samas puudub praegu võimalus neile sellise hüvitise maksmiseks. Nimelt ei maksta praegu kehtiva kehtiv avaliku teenistuse seaduse kohaselt ametnikule sellist lisatasu või toetust, mille maksmine ei tulene seadusest.

Tänavu korraldas kaitsevägi esmakordselt suuremahulise brigaaditaseme õppuse Siil, millest võttis osa enam kui 6000 reservväelast. Kaitseministeerium märgib, et teadaolevalt esmakordselt kompenseerisid paljud tööandjad oma reservväelastest töötajatele palgavahe. Tööandjad põhjendasid tehtud otsust kui nende panust Eesti riigikaitsesse ja sellega, et tegemist on auküsimusega.

Kaitseministeeriumi hinnangul näitaks riik nii eeskuju, mida saavad järgida ka ettevõtjad.

Muudatuse mõju ei too kaasa personalikulude suurenemist asutustele, kuna õppekogunemise ajal makstav hüvitise ja põhipalga vahe on väiksem määratud põhipalgast.

Õppekogunemised ei ületa üldjuhul kahenädalast perioodi ja sellel ajal makstakse reservväelasele sõltuvalt tema auastmest toetust 27, 30 või 40 eurot kalendripäevas. Selle võrra on asutuse personalikulu väiksem.

Kaitseministeerium märgib ettepanekus, et asutuses kasutamata jäävat põhipalga osa on võimalik rakendada teiste ametnike või töötajate tasustamiseks äraoleva ametniku ülesannete täitmise eest makstava lisatasu määramiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles