Reformierakonna aukohtul pole praegu kavas altkäemaksu väidet uurida

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Umboja
Andrus Umboja Foto: Küllike Rooväli

Reformierakonna aukohtu esimehe Andrus Umboja sõnul ei ole aukohtul praegu kavas uurida väiteid parvlaevahankega seotud altkäemaksuküsimise kohta, kuna keegi pole sellist pöördumist teinud.

«Aukohus ei algata menetlust iseseisvalt, me alustame menetlust juhul, kui mõni erakonna liige meie poole pöördub,» ütles Umboja Postimehele.

Umboja sõnul on tal endal raske kommenteerida Reformierakonna liikmete kohta väljaöeldud väiteid altkäemaksu küsimise kohta, kuna tegemist on pelgalt ajakirjanduse vahendusel väljaöelduga, mille kohta ei ole mingeid tõendeid.

Ta märkis, et juhul kui mõni Reformierakonna liige selles küsimuses aukohtu poole pöördub, siis menetlust ka alustatakse. Sellisel juhul kutsuks aukohus asjaga seotud erakonna liikmed enda juurde, küsiks selgitusi, võtaks seisukoha ja esitaks oma seisukoha erakonna juhatusele.

Aukohus tegeleb vaid erakonna liikmetega, seega kui teoreetiliselt peaks keegi altkäemaksuväidete arutamiseks pöördumise esitama, siis Vjatšeslav Leedolt aukohus selgitusi küsima ei hakkaks.

Ärimees Vjatšeslav Leedo avaldas Eesti Päevalehele antud intervjuus veendumust, et reformierakondlane Remo Holsmer küsis temalt altkäemaksu, kuid seda vihjamisi, mitte sõna-sõnalt ning ta on valmis sellest kõigest kohtus rääkima.

«Käitumine ja olek on need, mis sellele viitasid ja suurusjärgud öeldi samuti ära,» ütles Leedo Eesti Päevalehele.

Postimees kirjutas septembri alguses, et väidetavalt mängisid Reformierakond ja sotsiaaldemokraadid laevaliinidel opereerimise Tallinna Sadama kätte seetõttu, et nad ei saanud Leedolt soovitud raha. Neid vestlusi ärimehega kinnitas Postimehele mitu allikat.

Kui praamiliinide saatus oli veel lahtine, käisid Saaremaal kaks Reformierakonna «tipptegijat», Tallinna Sadama nõukogu esimees Remo Holsmer ja nõukogu liige Kalev Lillo. Hiljem kohtuti ka Tallinnas, kuid jutt oli väidetavalt sama: paluti toetada parteid või pakuti võimalust hankida partner. «Ehk on sul üksi raske äri teha? Ehk vajad partnerit?» Umbes midagi sellist, kirjutas Postimees septembri alguses.

«Kas sina hakkad minu partneriks?» küsinud Leedo. «Ka mina saan kasulik olla,» kõlanud vastus. Põhihuvi seisnes erakonna rahaga toetamises ja summa olnud seitsmekohaline, kirjutas Postimees. Allika andmetel kohtusid päev enne praamikonkursi lõplikku lukkuminekut Pärnus Leedo ja SDE toonane peasekretär Indrek Saar. Laiali mindi ühisele meelele jõudmata.

Reformierakonna liige Remo Holsmer teatas pärast artikli ilmumist, et Postimehes artiklis avaldatud väited ei vasta tõele ning ta kavatseb nende ümberlükkamiseks pöörduda kohtusse. Holsmer teatas pärast artikli ilmumist Postimehele, et ta ei ole Vjatšeslav Leedolt küsinud mingeid hüvesid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles